Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ministrom dopravy bude bývalý prezidentský kandidát Pete Buttigieg

Pete Buttigieg, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Ešte minulý týždeň americké médiá písali o tom, že Biden zvažuje vymenovať Buttigiega do dôležitej diplomatickej funkcie - pravdepodobne na post veľvyslanca USA v Číne.

Washington 15. decembra (TASR) - Nastávajúci prezident USA Joe Biden nominuje do funkcie ministra dopravy Petea Buttigiega, svojho niekdajšieho súpera v súboji o prezidentskú kandidatúru Demokratickej strany. Uviedli to americká spravodajská stanica CNN a agentúra Reuters s odvolaním sa na informované zdroje.

Ak jeho nomináciu potvrdí Senát, Buttigieg by sa tak stal prvým členom vlády USA, ktorý sa otvorene hlási k svojej homosexualite. Tímy Bidena ani Buttigiega sa však k týmto informáciám zatiaľ nevyjadrili.

Tridsaťosemročný Buttigieg je bývalý starosta mesta South Bend v štáte Indiana, slúžil však aj ako spravodajský dôstojník amerického námorníctva v Afganistane. Zo súboja o prezidentskú kandidatúru Demokratickej strany odstúpil ešte v marci práve v Bidenov prospech.

Ešte minulý týždeň americké médiá písali o tom, že Biden zvažuje vymenovať Buttigiega do dôležitej diplomatickej funkcie - pravdepodobne na post veľvyslanca USA v Číne.

Podľa CNN bolo jeho meno skloňované aj pri viacerých ďalších funkciách - najmä veľvyslanca USA pri OSN či ministra obchodu.

Buttigieg zatiaľ nikdy nezastával funkciu na celoštátnej úrovni, ale napriek tomu sa vypracoval na rešpektovaného hráča na politickej scéne: napríklad v primárkach v štáte Iowa tesne zvíťazil nad protikandidátom Berniem Sandersom.