Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Ministrom obrany USA bude bývalý republikánsky senátor Chuck Hagel

Chuck Hagel Foto: TASR/AP

Hagel je momentálne jedným z Obamových poradcov pre oblasť tajných služieb.

Washington 6. januára (TASR) - Americký prezident Barack Obama za nového ministra obrany vymenuje bývalého republikánskeho senátora Chucka Hagela. Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z prostredia americkej Demokratickej strany.

Obamov výber pravdepodobne vyvolá zdĺhavú diskusiu a náročný schvaľovací proces, pretože podľa Reuters nie je zatiaľ vyjasnený postoj bývalého senátora Hagela k Izraelu, kľúčovému spojencovi spojených štátov.

Okrem toho sa 66-ročný Hagel v ostatných mesiacoch stal terčom kritiky za spochybňovanie účinnosti sankcií voči Iránu za jeho sporný jadrový program.

"Vláda bude mať s presadením Hagela množstvo práce. Má slabšiu pozíciu ako Susas Riceová, pretože tá mohla počítať s jasnou podporou Demokratov," uviedol podľa Reuters nemenovaný člen Demokratickej strany. Narážal na stiahnutie kandidatúry bývalej veľvyslankyne USA v OSN Susan Riceovej na post ministerky zahraničných vecí, ktorá čelila kritike za nezvládnutie informovania o septembrovom útoku na americký konzulát v líbyjskom Benghází.

Hagel je momentálne jedným z Obamových poradcov pre oblasť tajných služieb. Ak by jeho nomináciu potvrdil Senát, nahradil by 74-ročného Leona Panettu, ktorý naznačil, že v druhom funkčnom období Obamu už nechce byť ministrom.

V decembri Obama nominoval senátora Johna Kerryho do funkcie ministra zahraničných vecí USA, čo bol jeho prvý krok pri tvorbe nového kabinetu pre jeho druhé funkčné obdobie v úrade prezidenta Spojených štátov.