Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Minisummit lídrov EÚ potvrdil potrebu dohody o hospodárskej obnove

Na snímke predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

Cieľom minisummitu štvorice lídrov predstavujúcich inštitúcie EÚ bolo pripraviť pôdu na intenzívne rokovania hláv štátov a vlád členských krajín Únie.

Brusel 8. júla (TASR) - Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v stredu popoludní prijala nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, ktorej krajina prebrala rotujúce predsedníctvo v Rade EÚ, spolu s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom a predsedom Európskeho parlamentu Davidom Sassolim, aby prediskutovali pokrok v diskusiách týkajúcich sa budúceho viacročného finančného rámca a program obnovy po koronakríze, známy ako EÚ budúcej generácie.

Cieľom minisummitu štvorice lídrov predstavujúcich inštitúcie EÚ bolo pripraviť pôdu na intenzívne rokovania hláv štátov a vlád členských krajín Únie, ktoré sa uskutočnia koncom budúceho týždňa v Bruseli (17. - 18. 7.). Mimoriadny summit EÚ má byť rozhodujúcim momentom pre dosiahnutie kompromisnej dohody o oboch otázkach.

Komisia v správe pre médiá spresnila, že štvorica politikov preskúmala najnovšie hospodárske predpovede, ktoré potvrdzujú, že Úniu čaká obdobie závažnej recesie. Zhodli sa na tom, že koronakríza bude mať hlboké sociálne dôsledky v celej EÚ, a zopakovali odhodlanie urobiť všetko, čo je v ich silách, aby prispeli k zmierneniu negatívnych sociálnych vplyvov krízy a pomohli rýchlemu oživeniu európskeho hospodárstva.

Podľa ich spoločného odkazu je rýchle dosiahnutie dohody o ambicióznom európskom balíku na oživenie najvyššou prioritou EÚ v nasledujúcich týždňoch. Upozornili, že si to bude vyžadovať silnú koordináciu medzi inštitúciami EÚ v každej fáze procesu, ako aj rýchlu ratifikáciu kľúčových prvkov dohody podľa ústavných ustanovení každého členského štátu.

Michel v tejto súvislosti informoval ostatných účastníkov minisummitu o svojich dvojstranných rokovaniach s premiérmi a prezidentmi a o prípravách summitu EÚ. Sassoli zasa poukázal na hlavné podmienky europarlamentu pre konečné schválenie očakávanej politickej dohody v pléne tejto inštitúcie.

Štvorica politikov potvrdila, že v záujme dosiahnutia uvedených cieľov budú v úzkom kontakte aj počas nasledujúcich týždňov a mesiacov.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)