Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Minnesota začala v reakcii na Floyda vyšetrovať policajné oddelenie

Snímka z protestov, ktoré vyvolala smrť Floyda. Foto: TASR/AP

George Floyd zomrel v pondelok (25. mája) v Minneapolise pri zásahu belošských policajtov, keď ležal spútaný na zemi a jeden policajt mu niekoľko minút kľačal na krku.

New York 3. júna (TASR) - Americký štát Minnesota začal vyšetrovanie policajného oddelenia v meste Minneapolis za porušovanie ľudských práv v reakcii na smrť Afroameričana Georgea Floyda, ktorý minulý týždeň zomrel pri zásahu belošských policajtov. Oznámil to guvernér štátu Minnesota Tim Walz, ktorého citovala agentúra DPA.

Úrad v štáte Minnesota, ktorý dohliada na dodržiavanie ľudských práv občanov, bude podľa Walza vyšetrovať postupy policajného oddelenia v Minneapolise za posledných desať rokov.

"Mlčanie je spolupáchateľstvo," povedal. Minnesotské úrady podľa jeho slov na boj proti rasizmu využijú všetky nástroje, ktoré majú k dispozícii.

George Floyd zomrel v pondelok (25. mája) v Minneapolise pri zásahu belošských policajtov, keď ležal spútaný na zemi a jeden policajt mu niekoľko minút kľačal na krku.

Zatknutý sa sťažoval, že nemôže dýchať, nakoniec prestal rozprávať a v nemocnici ho vyhlásili za mŕtveho. Jeho smrť vyvolala v mestách po celých USA protesty, ktoré prerástli do násilností.

Protesty proti policajnému násiliu pokračovali vo viacerých mestách



Vo viacerých amerických mestách pokračovali v utorok protesty proti policajnému násiliu, rasizmu a zákazu vychádzania, ktorý úrady zaviedli s cieľom zabrániť ďalším násilným protestom vyvolaným smrťou Afroameričana Georgea Floyda. Informovali o tom v stredu agentúry AP a DPA.

Stovky demonštrantov sa podľa DPA zhromaždili v americkom hlavnom meste Washington pred Bielym domom a vyjadrovali nespokojnosť so zákazom vychádzania, ktorý úrady zaviedli v úsilí upokojiť situáciu v meste.


Rodinní príslušníci Afroameričana Georgea Floyda, ktorý zomrel minulý týždeň v USA po zásahu polície, rečnia počas zhromaždenia v Houstone v utorok 2. júna 2020.
Foto: TASR/AP


Tisíce ľudí protestovali aj v New Yorku, kde zákaz vychádzania platí od 20.00 h miestneho času a do 5.00 h ráno, uvádza AP. Opatrenie bude v platnosti do nedele. Polícia v New Yorku začala v súvislosti s protestmi zatýkať ľudí.

Protesty sa konali aj v ďalších mestách vrátane Los Angeles. Guvernéri 28 štátov a úrady v hlavnom meste Washington nasadili viac ako 20.400 príslušníkov Národnej gardy, aby pomáhali bezpečnostným zložkám.

Pentagón presunul do okolia Washingtonu zhruba 1600 vojakov



Americké ministerstvo obrany (Pentagón) presunulo na základne v okolí hlavného mesta Washington približne 1600 vojakov. Stalo sa tak po niekoľkých nociach násilných protestov, ktoré vyvolalo nedávne úmrtie Afroameričana Georgea Floyda. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie ministerstva.

"Príslušníci americkej armády v aktívnej službe sú rozmiestnení na základniach v oblasti hlavného mesta, ale nie priamo vo Washingtone," uviedol v súvislosti s presunutím vojakov hovorca Pentagónu Jonathan Rath Hoffman.

Dodal, že vojaci sú na základniach "v stave zvýšenej pohotovosti", ale zatiaľ sa na "operáciách civilných úradov nezúčastňujú". Medzi zmienenými vojakmi sú vojenskí policajti aj ženisti.

Násilné protesty sa v USA rozšírili potom, ako neozbrojený Afroameričan George Floyd zomrel v pondelok (25. mája) v Minneapolise po zásahu belošských policajtov, keď ležal spútaný na zemi a jeden policajt mu niekoľko minút kľačal na krku.

Americký prezident Donald Trump v pondelok vyzval guvernérov jednotlivých štátov, aby v záujme obnovenia poriadku nasadili proti protestujúcim "dostatočný počet príslušníkov Národnej gardy", ktorí "ovládnu ulice". Ak podľa Trumpa guvernéri nezakročia, povolá do ulíc príslušníkov ozbrojených síl USA, ktorí "za nich problém rýchlo vyriešia".