Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Minsk: Uznesenie Európskeho parlamentu o Bielorusku má agresívny tón

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Európsky parlament prijal vo štvrtok uznesenie o situácii v Bielorusku, v ktorom neuznáva výsledky bieloruských prezidentských volieb z 9. augusta.

Minsk 17. septembra (TASR) - Štvrtkové uznesenie Európskeho parlamentu (EP) o Bielorusku nesie agresívny tón a neobsahuje jedinú konštruktívnu alebo uváženú myšlienku, reagovalo bieloruské ministerstvo zahraničných vecí.

Ministerstvo vo vyhlásení uvádza, že "sa presvedčilo o neschopnosti (EP) pochopiť procesy prebiehajúce v Bielorusku a o úplnom odpojení (EP) od reality, čo je dôvodom, prečo tento orgán často kritizujú samotní občania EÚ".

"Je pozoruhodné, že dokument nesie zjavne agresívny tón a neobsahuje jedinú konštruktívnu alebo uváženú myšlienku. Nemožno sa v ňom o nič oprieť, aj keby to niekto chcel," citovala z vyhlásenia agentúra TASS.

Ministerstvo ďalej vyjadrilo sklamanie z toho, že "Európsky parlament, ktorý sa hlási k vážnej, objektívnej a demokratickej štruktúre, nedokázal zhromaždiť dostatok politickej vôle, aby si videl ďalej od nosa, prekonal predpojatosť a nestal sa rukojemníkom klišé".

"Poslancom by prospela minimálna znalosť medzinárodného práva a rešpektovanie zvrchovanosti iných národov. Tieto vlastnosti oveľa lepšie napomáhajú skutočnému pokroku v medzinárodných vzťahoch než prejavený úmysel presadiť si vlastný názor, ovládnuť svet alebo prinajmenšom celú Euráziu," dodal bieloruský rezort zahraničia.

Európsky parlament prijal vo štvrtok uznesenie o situácii v Bielorusku, v ktorom neuznáva výsledky bieloruských prezidentských volieb z 9. augusta a odsudzuje bieloruské orgány za násilné potlačenie pokojných protestov.

Za prijatie uznesenia hlasovalo 574 poslancov, 37 bolo proti a 82 sa zdržalo hlasovania.

Po 5. novembri, keď úradujúcemu bieloruskému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi vyprší funkčné obdobie, ho poslanci EP už nebudú uznávať ako prezidenta tejto krajiny.

Poslanci vítajú nedávno zriadenú bieloruskú Koordinačnú radu ako "dočasné zastúpenie ľudí požadujúcich demokratické zmeny" v Bielorusku, ktoré je otvorené viesť dialóg so všetkými zainteresovanými stranami. EP taktiež žiada okamžité prepustenie zatknutých členov Koordinačnej rady a všetkých svojvoľne zadržaných z politických dôvodov.

Europoslanci podporujú sankcie EÚ voči osobám zodpovedným za volebné podvody v Bielorusku - vrátane Alexandra Lukašenka - a odsudzujú hybridné zasahovanie Ruskej federácie do bieloruských vnútorných záležitostí.

EP okrem toho požaduje preskúmanie možnosti zahrnutia ruských občanov priamo zapojených do podpory Lukašenkovho režimu na sankčné zoznamy.

Poslanci v uznesení vyjadrujú uznanie bieloruským ženám na čele so Sviatlanou Cichanovskou, Veranikou Capkalovou a Maryjou Kalesnikavovou a ich podporovateľom za ich odvahu pri vyjadrovaní a zastupovaní legitímnych požiadaviek bieloruského ľudu, pričom konštatujú, že mnoho Bielorusov považuje za víťaza prezidentských volieb práve Cichanovskú.