Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Minsk viní Varšavu z eskalácie situácie na hraniciach

Na archívnej snímke migranti z Blízkeho východu a iných krajín, ktorí sa pokúšajú prekročiť hranice z Bieloruska do Poľska. Foto: TASR/AP

Cieľ poľskej strany je úplne jasný – potrebuje situáciu ešte viac vyhrotiť, udusiť akýkoľvek pokrok v riešení situácie, uviedol hovorca bieloruského ministerstva zahraničných vecí Anatoľ Hlaz.

Minsk 16. novembra (TASR) - Bielorusko v utorok obvinilo Poľsko z eskalovania migračnej krízy na ich spoločnej hranici, ktorú podľa EÚ zosnoval bieloruský režim. Informovala o tom agentúra AFP.

"Cieľ poľskej strany je úplne jasný – potrebuje situáciu ešte viac vyhrotiť, udusiť akýkoľvek pokrok v riešení situácie," uviedol hovorca bieloruského ministerstva zahraničných vecí Anatoľ Hlaz vo vyhlásení.

"Dnes vidíme z poľskej strany priame provokácie a neľudské zaobchádzanie s ľuďmi v núdzi," dodal.

Agentúry informovali, že poľské bezpečnostné zložky v utorok použili slzotvorný plyn a vodné delo proti migrantom na hraniciach s Bieloruskom, ktorí smerom k nim hádzali kamene. Varšava oznámila, že jeden z príslušníkov jej síl bol pri týchto potýčkach vážne zranený.

Hlaz uviedol, že Minsk začal vyšetrovať okolnosti incidentu na hranici. Kritizoval súčasne, že kým "Poľsko na nich (migrantov) leje vodu z vodného dela, Bielorusko (im) denne posiela humanitárnu pomoc".

Podľa agentúry Interfax bieloruský Vyšetrovací výbor informoval, že v utorok pri použití "špeciálneho vybavenia" boli v oblasti hraničného priechodu Bruzgi-Kužnica zranené aj ženy a deti. Vyšetrovací výbor tvrdí, že samotní migranti boli neozbrojení.

Interfax dodal, že na mieste sú vyšetrovatelia a zapojené je aj mobilné kriminalistické laboratórium.

Poľské ministerstvo obrany medzičasom deklarovalo, že migranti do svojich útokov na hranici s Poľskom zapájajú aj deti. Ako dôkaz rezort zverejnil videozáznam zachytávajúci dieťa so zahalenou tvárou, ako hádže kamene smerom na poľskú stranu hranice.

Ako dodala AFP, Rusko – spojenec Bieloruska – tiež odsúdilo použitie slzotvorného plynu a vodných diel proti migrantom.

Poľské ministerstvo obrany podľa agentúry Interfax informovalo, že počas utorkového incidentu na hraniciach sa migranti správali "veľmi agresívne": útočili kameňmi na poľských vojakov a policajtov, pokúšali sa preraziť zábrany a preniknúť do Poľska. Poľské bezpečnostné sily následne použili slzotvorný plyn.

Archívna snímka z poľsko-bieloruskej hranice.
Foto: TASR/AP


Poľský rezort obrany vo svojom vyhlásení tvrdí, že "bieloruské sily poskytli migrantom ohlušujúce granáty, ktoré oni potom hádzali do poľských vojakov a policajtov".

Po použití špeciálnej techniky sa situácia na bielorusko-poľských hraniciach vrátila do normálu, uviedla bieloruská tlačová agentúra BelTA. "Napätie klesá. Ľudia sa postupne vracajú do tábora," konštatovala bieloruská agentúra.

Situácia na hraniciach EÚ a Bieloruska sa v posledných dňoch obzvlášť vyostrila. Poľskí predstavitelia označili súčasné dianie za "najťažší moment od začiatku krízy na hraniciach".

Tlačová služba Kremľa medzičasom informovala, že ruský prezident Vladimir Putin a Západom neuznaný prezident Bieloruska Alexandr Lukašenko absolvovali v utorok telefonický rozhovor, ktorý sa týkal migračnej krízy na hraniciach Bieloruska a reflektoval pritom Lukašenkov pondelkový telefonát s nemeckou spolkovou kancelárkou Angelou Merkelovou.