Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

FOTO: Na povolebný protest v Minsku prišlo 200.000 ľudí

Desaťtisíce bieloruských podporovateľov opozície sa v nedeľu 16. augusta 2020 zišli v hlavnom meste Minsk a spoločne podnikli "Pochod za slobodu", ktorým protestovali proti spornému znovuzvoleniu prezidenta Alexandra Lukašenka vo voľbách 9. augusta. Foto: TASR/AP

Zástupy demonštrantov dvíhali ruky a prstami naznačovali symbol víťazstva alebo držali kvety a balóny.

Minsk 16. augusta (TASR) - Minsk 16. augusta (TASR) - Približne 200.000 bieloruských podporovateľov opozície sa v nedeľu zišlo v centre hlavného mesta Minsk a spoločne podnikli "Pochod za slobodu", ktorým protestovali proti spornému znovuzvoleniu prezidenta Alexandra Lukašenka vo voľbách 9. augusta. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Rusko oznámilo, že ponúklo Lukašenkovi vojenskú pomoc, ak bude potrebná, ale na zatiaľ najväčšom proteste po prezidentských voľbách nebolo policajtov vidieť, uviedol fotograf agentúry Reuters.

Na povolebných demonštráciách v Bielorusku prišli o život dvaja ľudia a pri násilných zásahoch polície boli zatknuté tisíce protestujúcich.

Bielorusi skandovali v nedeľu "Odstúp!", "Odíď!" alebo "Nech žije Bielorusko!" Autá trúbili na ich podporu.

Atmosféra na pochode bola slávnostná. Protestujúci kráčali hlavnou tepnou Minska, Ulicou nezávislosti. Stretli sa na výzvu opozície, aby prišli na najväčšie zhromaždenie v rámci celotýždňových protestov po prezidentských voľbách, ktoré demonštranti podkladajú za zmanipulované.

Desaťtisíce bieloruských podporovateľov opozície sa v nedeľu 16. augusta 2020 zišli v hlavnom meste Minsk a spoločne podnikli "Pochod za slobodu", ktorým protestovali proti spornému znovuzvoleniu prezidenta Alexandra Lukašenka vo voľbách 9. augusta.
Foto: TASR/AP


Demonštranti držali pútače s heslami ako "Sme proti násiliu" a "Lukašenko musí odpovedať na správy o mučení a mŕtvych".

Desaťtisíce bieloruských podporovateľov opozície sa v nedeľu 16. augusta 2020 zišli v hlavnom meste Minsk a spoločne podnikli "Pochod za slobodu", ktorým protestovali proti spornému znovuzvoleniu prezidenta Alexandra Lukašenka vo voľbách 9. augusta.
Foto: TASR/AP


Protestujúci kráčali cez mesto aj so 100 metrov dlhou červeno-bielou vlajkou, niekdajšou štátnou vlajkou, ktorá sa teraz používa na vyjadrenie odporu voči súčasnému režimu.

Ľudia skandovali "Nech žije Bielorusko!", vyzývali Lukašenka "Odíď!" a autá trúbili na ich podporu.

Tento protesty sa konali práve v čase, keď Lukašenko v centre Minska organizoval zhromaždenie svojich zástancov. Vystúpil tam s prejavom, v ktorom podporovateľov vyzval, aby zachránili svoju krajinu pred skazou.