Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Miroslav Lajčák sa zúčastnil na Doha Fóre v Katare

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Slovensko má podľa Lajčáka záujem o rozvoj pravidelného zahranično-politického dialógu s Katarom a o realizáciu vzájomne výhodných projektov v ekonomickej oblasti.

Dauha 14. decembra (TASR) - Migračná kríza zásadne mení vzťahy rozvinutých štátov s rozvojovým svetom, pričom sa menia aj úlohy jednotlivých krajín. Uviedol to v katarskej Dauhe minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák, ktorý sa tam v piatok a v sobotu na pozvanie podpredsedu vlády a ministra zahraničných vecí katarského štátu šejka Mohammeda bin Abdulrahmana Al Thaniho zúčastnil na 19. ročníku Doha Fóra. TASR o tom informoval Tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

"Európska únia bude v spolupráci s africkými a ázijskými partnermi hľadať možné riešenia migračných problémov, ako aj podporovať upevnenie stability a udržateľného sociálno-ekonomického rozvoja a zlepšovania životných podmienok v krajinách, odkiaľ prúdi najviac migrantov," povedal Lajčák počas prejavu v paneli venovanom migračným výzvam, regionálnej spolupráci a novému rozloženiu síl.

Hlavnou témou tohtoročnej konferencie boli nové vízie vládnutia v multipolárnom svete a hľadanie spoločných riešení, odporúčaní a myšlienok, ako má ľudstvo napredovať v 21. storočí. Fórum sa zameralo aj na nepriaznivé dôsledky a nerovnosti vyplývajúce z vojen či chudoby.

Minister Lajčák v panelovej diskusii na tému Silnejšia úloha Európy na medzinárodnej scéne potvrdil záujem Slovenska aktívne participovať na budovaní partnerských vzťahov s ázijskými a africkými štátmi v rámci politiky EÚ. Zdôraznil aj potrebu väčšej angažovanosti EÚ pri riešení pretrvávajúcich konfliktov v regióne Blízkeho východu a severnej Afriky, a najmä čo sa týka izraelsko-palestínskej otázky.

V rámci debaty o možnom novom regionálnom bezpečnostnom poriadku v oblasti Blízkeho východu a Zálivu odporúčal Lajčák využiť skúsenosti z efektívneho multilateralizmu a z činnosti iných medzinárodných organizácií, akými sú NATO a Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), v rámci ktorej Slovensko do konca tohto roku predsedá.

Šéf slovenskej diplomacie absolvoval aj viaceré bilaterálne rokovania. S podpredsedom vlády a ministrom zahraničných vecí Katarského štátu šejkom Mohammedom bin Abdulrahmanom Al-Thani prerokovali aktuálny stav bilaterálnych vzťahov v politickej a obchodno-ekonomickej oblasti. Zhodli sa na potrebe dobudovania dvojstrannej zmluvno-právnej základne v záujme vytvárania vhodných podmienok na rozvinutie obchodnej a investičnej spolupráce.

Slovensko má podľa Lajčáka záujem o rozvoj pravidelného zahranično-politického dialógu s Katarom a o realizáciu vzájomne výhodných projektov v ekonomickej oblasti, najmä v turistickom ruchu, zdravotníctve a kúpeľníctve.

S predsedom Svetového ekonomického fóra (WEF) Borge Brendem diskutovali o príprave nadchádzajúceho výročného zasadnutia fóra v Davose. Minister ocenil, že zapojením širokej skupiny relevantných hráčov sa WEF usiluje v kontexte geopolitickej reality a erózie medzinárodnej solidarity upozorniť na potrebu spoločného úsilia pri riešení klimatickej hrozby, udržateľného rozvoja a ekonomickej inklúzie.