Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Míšál Awn opustil prezidentský palác; krajina zostane bez hlavy štátu

Libanonský prezident Míšál Awn máva svojim priaznivcom počas zhromaždenia 30. októbra 2022 v Bejrúte. Foto: TASR/AP

Tamojší parlament sa totiž doposiaľ nebol schopný dohodnúť na Awnovom nástupcovi.

Bejrút 30. októbra (TASR) - Prezident Libanonu Míšál Awn, ktorý predsedal krajine počas katastrofického finančného kolapsu či smrtiaceho výbuchu v bejrútskom prístave, v nedeľu opustil prezidentský palác. Libanon tak zostane bez úradujúcej hlavy štátu, informuje TASR na základe správy agentúr Reuters a DPA.

Tamojší parlament sa totiž doposiaľ nebol schopný dohodnúť na Awnovom nástupcovi. Podľa libanonského systému rozdelenia moci je prezidentský úrad vyhradený pre maronitského kresťana.

Míšál Awn bol zvolený v roku 2016. Aj pred jeho zvolením bol post hlavy štátu viac ako dva roky neobsadený. Nového prezidenta sa poslancom vtedy podarilo zvoliť až na 45.-krát.

Awnowo funkčné obdobie vyprší po šiestich rokoch v pondelok o polnoci. Rovnako ako počas viac než polovice jeho funkčného obdobia vládne v Libanone aj v súčasnosti dočasný kabinet a dezignovaný premiér sa už šesť mesiacov pokúša zostaviť novú vládu. Libanon sa zmieta vo finančnej kríze, ktorú Svetová banka označuje za jednu z najhorších v súčasnosti. Voľbu Awnovho nástupcu komplikuje patová politická situácia, ktorá blokuje aj vytvorenie novej vlády. Mandát starej vlády vypršal v máji.

Pred prezidentským palácom v hlavnom meste Bejrút sa v nedeľu zhromaždili stovky stúpencov odchádzajúceho 89-ročného prezidenta, aby sa s ním rozlúčili, píše Reuters. Mnohí z nich mali oblečenie oranžovej farby spájanej s jeho Slobodným vlasteneckým hnutím (CPL) a mali pri sebe jeho portréty z čias, keď pôsobil na poste prezidenta i z obdobia, keď slúžil ako armádny veliteľ.