Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Misia NATO uzavrie zelenú hranicu so Srbskom

Vlani v lete kosovskí Srbi začali opakovane vytvárať početné cestné barikády v spore predovšetkým s misiou EÚ (EULEX), ktorú obviňujú nadŕžania albánskej väčšine v Kosove.

Priština 4. apríla (TASR) - Medzinárodné sily v Kosove (KFOR) uzavrú po mesiacoch sporov s miestnymi Srbmi zelenú hranicu medzi Kosovom a Srbskom. Tento pokyn prišiel z príslušného veliteľstva NATO v Neapole, potvrdila dnes misia KFOR v Prištine.

Ide predovšetkým o provizórne cesty okolo dvoch hraničných priechodov Brnjak a Jarinje v severnom Kosove. Podľa oznámenia však zatiaľ nestanovili konkrétny termín uzavretia týchto "alternatívnych ciest", ktorými Srbi obchádzajú hraničné priechody.

Srbskí obyvatelia severného Kosova nesúhlasia s tým, aby na priechodoch pôsobili colníci a pohraničníci Albáncami kontrolovanej vlády v Prištine, ktorej autoritu odmietajú. Preto sa obom kontrolným bodom vyhýbajú.

"Uzavretie alternatívnych ciest je pre srbské obyvateľstvo neprijateľné," citovali dnes miestne médiá starostu srbského mesta Zubin Potok Slavišu Rističa. Podľa jeho slov tomu miestni obyvatelia zabránia protestmi a barikádami.

Vlani v lete kosovskí Srbi začali opakovane vytvárať početné cestné barikády v spore predovšetkým s misiou EÚ (EULEX), ktorú obviňujú nadŕžania albánskej väčšine v Kosove. K zablokovanie ciest k hraničným priechodom Jarinje a Brnjak pre vozidlá EULEX dochádza naďalej takmer každodenne.