Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Misia OSN: Smrť Mahsy Amíníovej bola protizákonná, zavinilo ju násilie

Ľudia držia fotografiu zosnulej mladej Iránky Mahsá Amíníovej počas protestu pred iránskym veľvyslanectvom v Berlíne v utorok 20. septembra 2022. Foto: TASR/DPA

Generálny tajomník iránskej Rady pre ľudské práva Kazím Gharíb Abádí vo svojej reakcii obvinil vyšetrovanci misu OSN z evidentného nedostatku nezávislosti a nestrannosti.

Ženeva 18. marca (TASR) - Úmrtie mladej Kurdky Mahsy Amíníovej po zadržaní iránskou mravnostnou políciou bolo protizákonné, pričom táto mladá žena zomrela v dôsledku fyzického násilia. Uviedla to v pondelok vyšetrovacia misia OSN, podľa ktorej čelia ženy v Iráne rozsiahlej diskriminácii. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

"Naše vyšetrovanie stanovilo, že jej úmrtie bolo protizákonné a spôsobilo ho fyzické násilie počas väzby štátnymi orgánmi," uviedla pre Radu OSN pre ľudské práva (UNHRC) predsedníčka Nezávislej medzinárodnej vyšetrovacej misie pre Irán Sara Hossainová.

Dodala, že protesty, ktoré po smrti mladej Kurdky nasledovali, sprevádzalo "do neba volajúce porušovanie ľudský práv," ktoré zahŕňalo napríklad mimosúdne popravy, svojvoľné zadržiavanie ľudí či mučenie a sexuálne násilie.

"Tieto činy boli vykonané v kontexte veľmi rozšírených a systematických útokov namiereným proti ženám a dievčatám a iným osobám vyjadrujúcim podporu pre ľudské práva," uviedla Hossainová. Dodala, že niektoré z týchto prípadov dosahujú až úrovne zločinov proti ľudskosti.

Generálny tajomník iránskej Rady pre ľudské práva Kazím Gharíb Abádí vo svojej reakcii obvinil vyšetrovanci misu OSN z "evidentného nedostatku nezávislosti a nestrannosti".

Dvadsaťdvaročná Amíníová zomrela v nemocnici v septembri 2022 krátko po tom, čo ju za údajné porušenie pravidiel obliekania pre ženy zadržala mravnostná polícia. Jej smrť podnietila celoštátne protesty proti povinnému noseniu islamskej šatky a proti iránskej teokratickej vláde.

Viacero krajín počas pondelkového zasadnutia UNHRC odsúdilo rozsiahle porušovanie ľudských práv v Iráne a kritizovalo i rastúci počet popráv v tejto krajine. Niekoľko štátov vrátane Ruska, Číny a Kuby však počas zasadnutia vyjadrili Iránu podporu, píše agentúra AFP.