Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Misia OSN v Mali bude od pondelka pokračovať v rotácii personálu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

MINUSMA je jednou z najväčších mierových operácií OSN, pričom je zároveň aj jednou z najnebezpečnejších.

Bamako 13. augusta (TASR) - Mierová misia OSN v Mali bude od pondelka pokračovať v obmene personálu po tom, ako malijská vláda vydala príslušné povolenie. TASR správu prevzala v sobotu z agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na ministerstvo zahraničných vecí Mali a hovorkyňu tejto misie.

Minister zahraničných vecí tejto západoafrickej krajiny oznámil, že misia OSN (MINUSMA) súhlasila s novými opatreniami a oznámila ich všetkým krajinám, ktoré do tejto misie prispievajú vojakmi. Dodal, že tieto pravidlá nebudú mať žiadne výnimky.

Hovorkyňa misie MINUSMA Myriam Dessablesová správy o obnovení rotácií potvrdila a dodala, že výmena personálu bude pokračovať od pondelka.

Malijská vláda minulý mesiac pozastavila rotácie príslušníkov ozbrojených síl OSN, pripomína AFP. Ministerstvo zahraničných vecí v Bamaku uviedlo, že pozastavenie rotácií kontingentov mierových síl si vyžaduje "národná bezpečnosť" Mali, toto tvrdenie však bližšie nevysvetlilo.

MINUSMA je jednou z najväčších mierových operácií OSN, pričom je zároveň aj jednou z najnebezpečnejších. V jej rámci pôsobí približne 12.200 vojakov a 1700 policajtov z približne 50 krajín.