Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Misiu OSN v Sudáne bude viesť nemecký politológ

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Sudán má od augusta 2019 vojensko-civilnú vládu, ktorá dostala trojročný mandát na dohľad nad procesom transformácie.

New York 8. januára (TASR) – Nemecký profesor a politológ Volker Perthes bol vo štvrtok nominovaný na post osobitného vyslanca OSN pre Sudán, kde povedie novú misiu OSN. Informovala o tom agentúra AFP.

Perthes má 62 rokov, hovorí plynulo po anglicky a po arabsky. Do funkcie ho vybral generálny tajomník António Guterres.

Jeho nominácia bola oznámená iba štyri mesiace po tom, čo v septembri začal pracovať ako hlavný poradca nemeckého inštitútu pre medzinárodnú politiku a bezpečnosť v Berlíne.

V rokoch 2015 a 2016 pracoval Perthes pre osobitného vyslanca OSN v Sýrii Staffanu de Misturu, potom nastúpil na niekoľko učiteľských pozícií v Nemecku a Líbyi.

Pozícia zástupcu OSN pre Sudán bola neobsadená od vytvorenia misie integrovanej prechodnej pomoci Sudánu (UNITAMS) v júni 2020.

Po ukončení mierovej misie OSN v Dárfúre k 31. decembru 2020 bude UNITAMS pracovať na podpore ústredných orgánov pri politickej transformácii, ktorá sa začala zosadením bývalého prezidenta Omara Bašíra v apríli 2019.

Sudán má od augusta 2019 vojensko-civilnú vládu, ktorá dostala trojročný mandát na dohľad nad procesom transformácie.

Diplomatické zdroje uviedli, že súhlas Sudánu s tým, aby UNITAMS viedol predstaviteľ Západu – aj keď si Chartúm želá, aby si politické záležitosti riešili sami Afričania – pravdepodobne vychádza z nádeje v ľahšie získanie finančnej pomoci zo zahraničia.