Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Mišustin: Rusko už zrejme prekonalo vrchol pandémie koronavírusu

Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a ruský premiér Michail Mišustin. Foto: TASR/AP

Situácia sa podľa slov premiéra začína postupne stabilizovať najmä v Moskve, ktorá začala s infekciou bojovať ako prvá.

Moskva 20. mája (TASR) - Ruský premiér Michail Mišustin v stredu vyhlásil, že krajina už pravdepodobne prekonala vrchol pandémie nového druhu koronavírusu SARS-CoV-2 a bude tak môcť začať s "opatrným" uvoľňovaním reštrikčných opatrení. Informovali o tom agentúry DPA a Interfax.

"Dnešok je prvým dňom, keď počet vyliečených osôb presiahol počet nových prípadov nákazy. Je preto možné, že náš zdravotnícky systém už prekonal vrchol (svojej) vyťaženosti," uviedol Mišustin po rokovaní s ostatnými čelnými predstaviteľmi štátu.

Situácia sa podľa slov premiéra začína "postupne stabilizovať najmä v Moskve, ktorá začala s infekciou bojovať ako prvá".

V Rusku potvrdili za posledných 24 hodín 8764 nových ochorenia COVID-19, ktorého pôvodcom je nový koronavírus, čím celkový počet infikovaných osôb dosiahol 308.705. Z nich 85.392 sa už uzdravilo. Deň predtým bolo pritom zaznamenaných ešte 9263 nových prípadov. Celkovo sa denný nárast počtu nových infikovaných drží podľa agentúry Interfax v Rusku už päť dní pod hranicou 10.000.

Celkový počet úmrtí v dôsledku ochorenia COVID-19 sa v krajine medzitým podľa oficiálnych údajov zvýšil na 2972. V utorok krízové centrum hlásilo 115 nových úmrtí.