Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Mitsotakis: Zemetrasenie a zrážka vlakov zlepšili vzťahy s Tureckom

Na snímke hasiči a záchranári za pomoci troch žeriavov prehľadávajú miesto zrážky nákladného a osobného vlaku v blízkosti mesta Larisa na severe Grécka 2. marca 2023. Foto: TASR/AP

Vzťahy Grécka a Turecka sú dlhodobo napäté a poznačilo ich množstvo sporov týkajúcich sa napríklad námorných hraníc v Stredozemnom a Egejskom mori či možných ložísk ropy a plynu pod morským dnom.

Atény 13. marca (TASR) - Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis v pondelok uviedol, že ničivé zemetrasenie v Turecku a zrážka vlakov v Grécku pomohli znížiť napätie medzi týmito susednými krajinami. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

"Po dlhom období neakceptovateľných provokácií, dlhom období agresívneho správania zaznamenávame... deeskaláciu a pozitívnejší prístup a správanie," uviedol Mitsotakis.

Vzťahy Grécka a Turecka sú dlhodobo napäté a poznačilo ich množstvo sporov týkajúcich sa napríklad námorných hraníc v Stredozemnom a Egejskom mori či možných ložísk ropy a plynu pod morským dnom. No prejavy súcitu v Grécku v súvislosti s obeťami februárového zemetrasenia a reakcia Turecka na nedávnu tragickú vlakovú nehodu pomohli odvrátiť pozornosť od týchto sporov.

"Smrteľné zemetrasenie spojilo našich obyvateľov na ľudskej úrovni," uviedol Mitsotakis.

Grécky premiér sa vyjadril po rokovaniach s novým cyperským prezidentom Nikosom Christodulidisom, ktorý sa snaží obnoviť rokovania o rozdelení svojej ostrovnej krajiny medzi cyperskými Grékmi a Turkami.

Ničivé zemetrasenie zasiahlo juh Turecka a severnú Sýriu 6. februára a v oboch krajinách si vyžiadalo približne 50.000 obetí na životoch. O tri týždne neskôr sa v Grécku zrazili dva vlaky. Pri nehode zahynulo 57 ľudí.

Podľa AP by znižovanie napätia medzi odvekými rivalmi Gréckom a Tureckom mohlo súvisieť aj s nadchádzajúcimi voľbami v oboch krajinách. V Turecku sa budú 14. mája konať prezidentské i parlamentné voľby a ešte pred letom sa parlamentné voľby uskutočnia tiež v Grécku.