Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Mjanmarčania vyjadrujú solidaritu a vzdor po prevrate tetovaniami

Na snímke učitelia v uniformách a tradičných mjanmarských klobúkoch sa zúčastňujú demonštrácie na protest proti armádnemu prevratu v krajine v meste Mandalay v Mjanmarsku v stredu 3. marca 2021. Foto: TASR/AP

Tetovanie je stáročia starý zvyk medzi rôznymi etnickými skupinami Mjanmarska a mnohí ľudia veria, že má moc ochrániť ich.

Nepjito 3. marca (TASR) - Odporcovia nedávneho vojenského prevratu v Mjanmarsku si zo solidarity dávajú vytetovať podobu zosadenej líderky Aun Schan Su Ťij a ďalšie prodemokratické symboly.

Čoraz častejšie si ľudia dávajú urobiť tetovania profilu tváre Su Ťij, pozdrav vo forme troch prstov, ktorý vyjadruje solidaritu a vzdor, alebo heslá žiadajúce slobodu. Protesty proti vojenskej junte pritom už vstupujú do druhého mesiaca, pripomenula v stredu tlačová agentúra DPA.

Zisky sú darované Hnutiu za občiansku neposlušnosť (CDM).

"Tetovania sú nezabudnuteľnými spomienkami, ktoré zostanú na našich telách," povedal 25-ročný demonštrant z etnickej skupiny Inthov, ktorý chodí na protesty v meste Ňaunšwei pri jazere Inle vo východnom Mjanmarsku (bývalej Barme). "Peňažné dary idú na podporu CDM," dodal.

CDM pomáha nemocničným pracovníkom, učiteľom a ďalším vládnym zamestnancom, ktorí odmietajú chodiť do práce odvtedy, čo armáda dosadila podľa svojich slov "dočasnú vládu". Mnohí sa budú musieť vysťahovať z vládou poskytnutých bytov a hrozí im zatknutie.

"Každý sa môže slobodne rozhodnúť, koľko peňazí daruje - obvykle je to 5000 mjanmarských kyatov," spresnil demonštrant. To je približne 2,95 eura.

Ďalší muž, ktorý pochádza z bývalého hlavného mesta Rangún, si dal vytetovať pozdrav troma prstami spolu so slovami "Jarná revolúcia" v barmčine. Vysvetlil, že toto jeho spôsob "odmietnutia prevratu".

Tetovanie je stáročia starý zvyk medzi rôznymi etnickými skupinami Mjanmarska a mnohí ľudia veria, že má moc ochrániť ich. Kým Inthovia majú vlastný spôsob tetovania, tradičné techniky už začali nahrádzať tie moderné.