Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Mjanmarská armáda sľubuje slobodné voľby, puč odsúdili aj EÚ a Briti

Policajti v ochranných rúškach stoja za cestnou zátarasou v rámci bezpečnostných opatrení pred budúcotýždňovou otváracou schôdzou nového parlamentu v mjanmarskej metropole Nepjito v piatok 29. januára 2021. Foto: TASR/AP

Čína v súvislosti so situáciou v Mjanmarsku, niekdajšej Barme, vyzvala zúčastnené strany na vyriešenie vzájomných nezhôd.

Nepjito 1. februára (TASR) - Mjanmarská armáda v pondelok vyhlásila, že po uplynutí ročného výnimočného stavu v krajine usporiada nové voľby a odovzdá moc ich víťazovi. Pondelkové zadržanie popredných predstaviteľov mjanmarskej civilnej vlády armádou odsúdili po USA a OSN aj Európska únia a britský premiér Boris Johnson.

Čína v súvislosti so situáciou v Mjanmarsku, niekdajšej Barme, vyzvala zúčastnené strany na vyriešenie vzájomných nezhôd. Informovala o tom agentúra AFP.

"Budeme vykonávať skutočnú pluralitnú demokraciu... úplne vyváženú a spravodlivú," uviedla mjanmarská armáda na sociálnej sieti Facebook. Politickej moci sa údajne vzdá po tom, ako "sa uskutočnia slobodné a spravodlivé všeobecné voľby a skončí platnosť výnimočného stavu".

Predseda Európskej rady Charles Michel a britský premiér Boris Johnson udalosti v Mjanmarsku rázne odsúdili a vyzvali tamojšiu armádu, aby prepustila všetkých neprávom zadržaných ľudí.

"Dôrazne odsudzujem puč v Mjanmarsku a vyzývam armádu, aby prepustila všetkých ľudí, ktorí boli nezákonné zadržaní počas razií po celej krajine," napísal Michel na sociálnej sieti Twitter. "Výsledky volieb musia byť rešpektované a musí sa obnoviť demokratický proces," dodal. Rovnaký postoj zaujali aj šéf diplomacie EÚ Josep Borrell a predsedníčka Európskej Komisie (EK) Ursula von der Leyenová.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí prevrat v Mjanmarsku priamo neodsúdilo, ale vyjadrilo nádej, že sa "sa podarí konflikt (v tejto krajine) vyriešiť v ústavnom a právnom rámci, ktorý zaisťuje politickú a sociálnu stabilitu".

Mjanmarská televízia, ktorú vlastnia ozbrojené sily, v pondelok informovala, že armáda vyhlásila v pondelok v Mjanmarsku výnimočný stav, ktorý bude trvať jeden rok. Moc v krajine prevzal jej hlavný veliteľ generál Min Aun Hlain.

Dôvodom prevzatia moci armádou je podľa vyhlásenia ozbrojených síl čiastočne zlyhanie vlády v reakcii na tvrdenia armády o podvodoch vo voľbách z novembra minulého roku a neschopnosť odložiť voľby kvôli kríze vyvolanej pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2.

Oznámenie armády prišlo krátko po tom, ako skoro ráno miestneho času zadržala de facto premiérku Aun Schan Su Ťij, mjanmarského prezidenta Win Mjina a ďalších popredných predstaviteľov jej vládnucej strany NLD, ako aj zákonodarcov a členov regionálnych vlád.