Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Mjanmarská armáda uviedla, že odvolala veľvyslanca Mjanmarska pri OSN

Príslušníci mjanmarskej armády, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Kyaw Moe Tun vyzval v piatok medzinárodné spoločenstvo, aby prijalo rázne opatrenia s cieľom zbaviť mjanmarskú armádu vlády nad jeho krajinou.

Rangún 27. februára (TASR) - Mjanmarská armáda v sobotu oznámila, že odvolala veľvyslanca Mjanmarska pri OSN Kyaw Moe Tuna po tom, ako žiadal o pomoc s cieľom zbaviť armádu moci. Informovala o tom na svojej webovej stránke stanica BBC.

Kyaw Moe Tun vyzval v piatok medzinárodné spoločenstvo, aby prijalo rázne opatrenia s cieľom zbaviť mjanmarskú armádu vlády nad jeho krajinou. Veľvyslanec vo svojom prejave podľa BBC povedal, že s armádou by nikto nemal spolupracovať dovtedy, kým junta nevráti moc do rúk demokraticky zvolenej vlády.

Mjanmarská polícia v sobotu vo viacerých mestách v krajine zasahovala proti demonštrantom vyjadrujúcim nespokojnosť s vojenskou vládou. Jedna žena utrpela zranenia v dôsledku streľby a úrady zadržali desiatky ľudí. Medzi zadržanými boli podľa BBC aj novinári.

Protesty v tejto krajine prebiehajú od štátneho prevratu z 1. februára, keď armáda zosadila civilnú vládu a uväznila jej predstaviteľov vrátane líderky Aun Schan Su Ťij a prezidenta republiky Win Mjina.

Armáda následne vyhlásila rok trvajúci výnimočný stav. Puč zdôvodnila podozreniami z volebných podvodov v novembrových voľbách, v ktorých zvíťazila Národná liga pre demokraciu (NLD) vedená bývalou aktivistkou Su Ťij.