Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Mjanmarská armáda zatkla ďalších členov bývalej vlády

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vysokopostavených politikov zadržali po tom, ako členovia strany Národná liga za demokraciu (NLD) otvorene podporili protesty.

Rangún 11. februára (TASR) - Armáda v Mjanmarsku zatkla ďalších najmenej šiestich členov zvrhnutej vlády líderky Aun Schan Su Ťij vrátane jedného z jej blízkych poradcov, informovala vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na spravodajský portál The Irrawaddy.

Vysokopostavených politikov zadržali v stredu večer po tom, ako členovia strany Národná liga za demokraciu (NLD) otvorene podporili protesty. Tie v krajine prebiehajú už šiesty deň a sú namierené proti prevratu z 1. februára.



Armáda vtedy zadržala popredných predstaviteľov civilnej vlády vrátane Su Ťij a vyhlásila rok trvajúci výnimočný stav.

Su Ťij sa údajne nachádza v domácom väzení, píše DPA. Od prevratu sa však na verejnosti neobjavila.

Armáda puč zdôvodnila podozreniami z volebných podvodov v novembrových voľbách. V tých drvivo zvíťazila NLD vedená laureátkou Nobelovej ceny mieru a de facto premiérkou Aun Schan Su Ťij.

Protesty v Mjanmarsku pokračovali i vo štvrtok. Demonštranti sa opäť zhromaždili v hlavnom meste Nepjito aj v najväčšom meste Rangún. "Nechoďte do kancelárie," skandovala skupina demonštrantov pred centrálnou bankou v Rangúne, čím vyzývala štátnych zamestnancov a ľudí v iných odvetviach, aby prácu bojkotovali.

Zhromaždenia sa konali aj v mestách Dawej a Mandalaj, kde demonštranti niesli transparenty s nápismi "Obnovte našu demokraciu!" a "Odsudzujeme vojenský prevrat".