Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Mjanmarská junta obvinila Su Ťij z porušenia opatrení

Protivládni mladí demonštranti ukazujú tri prsty ako symbol odporu počas protestu proti vojenskej okupácii v mjanmarskom meste Rangún 9. apríla 2021. Foto: TASR/AP

Aun Schan Su Ťij, ktorú junta drží v domácom väzení, bola obvinená už z viacerých trestných činov.

Rangún 12. apríla (TASR) - Ďalšie obvinenie vzniesla v pondelok mjanmarská vojenská junta voči väznenej mjanmarskej političke Aun Schan Su Ťij. Podľa jej právničky sa opäť týka porušenia epidemiologických opatrení obmedzujúcich verejné zhromaždenia. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Aun Schan Su Ťij, ktorú junta drží v domácom väzení, bola obvinená už z viacerých trestných činov vrátane podnecovania nepokojov, držby nelegálne dovezených vysielačiek, porušenia epidemiologických reštrikcií a prijatia úplatkov.

"Su Ťij je obvinená v celkovo v šiestich prípadoch - päť obvinení bolo voči nej vznesených v hlavnom meste Nepjito a jedno v Rangúne," uviedla podľa agentúry AFP jej právnička Min Min Soe po pondelňajšom súdnom pojednávaní v Nepjite, na ktorom sa Su Ťij zúčastnila prostredníctvom videospojenia. Ako pripomína Reuters, najzávažnejšie obvinenie, ktorému zosadená de facto premiérka čelí, sa týka porušenia zákona o štátnych tajomstvách pochádzajúceho ešte z koloniálnej éry, za ktoré jej hrozí 14-ročné väzenie.

Podľa Min Min Soe je zdravotný Su Ťij dobrý, avšak nevie, či je informovaná o prebiehajúcich nepokojoch. Su Ťij podľa nej počas pondelňajšieho pojednávania opäť požiadala o osobné stretnutie so svojimi právnikmi. Ďalšie pojednávanie je naplánované na 26. apríla.

Združenie pre pomoc politickým väzňom (AAPP) uviedlo, že od prevratu z 1. februára má potvrdených celkovo 706 úmrtí civilistov. Súčasne upozornilo, že skutočný počet obetí je pravdepodobne vyšší.

Počas prevratu armáda zvrhla civilnú vládu a prevzala moc v krajine. Junta uväznila aj prezidenta Win Mjina. Vojenský puč spustil masové protesty, ktoré sa bezpečnostné sily snažia potlačiť násilím a represiami.