Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Mjanmarská junta zaradila opozíciu medzi teroristické organizácie

Protivládni mladí demonštranti ukazujú tri prsty ako symbol odporu počas protestu proti vojenskej okupácii v mjanmarskom meste Rangún 9. apríla 2021. Foto: TASR/AP

Junta predtým vyhlásila tieňovú vládu a jej pridružené skupiny za nezákonné s tým, že interakcia s nimi sa bude rovnať velezrade.

Rangún 8. mája (TASR) - Mjanmarská vojenská junta v sobotu vyhlásila, že skupina zvrhnutých zákonodarcov, ktorí vedú tieňovú vládu, bude klasifikovaná ako "teroristická organizácia". Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Skupina zvrhnutých zákonodarcov - z ktorých mnohí boli predtým súčasťou politickej strany Národná liga za demokraciu (NLD) zosadenej štátnej kancelárky (premiérky) Aun Schan Su Ťij - vytvorila nedávno tieňovú "vládu národnej jednoty" v snahe sformovať opozíciu proti vládnucej junte.

Tieňová vláda v stredu oznámila vytvorenie takzvaných ľudových milícií na ochranu civilistov, ktorí čelia na prodemokratických protestoch brutálnym zásahom bezpečnostných zložiek.

Junta predtým vyhlásila tieňovú vládu a jej pridružené skupiny za nezákonné s tým, že interakcia s nimi sa bude rovnať velezrade. Ako však uvádza agentúra AFP, ich nové označenie za teroristické organizácie znamená, že ktokoľvek s nimi bude komunikovať - vrátane novinárov - môže byť obvinený na základe protiteroristických zákonov.

Vlna protestov v Mjanmarsku sa začala po prevrate z 1. februára, keď armáda zvrhla občiansku vládu a prevzala moc v krajine. Junta uväznila členov vlády vrátane Aun Schan Su Ťij a prezidenta republiky Win Mjina. Vojenský puč spustil masové protesty, ktoré sa bezpečnostné sily snažia potlačiť násilím a represiami.

Armáda následne vyhlásila rok trvajúci výnimočný stav. Puč zdôvodnila údajnými podozreniami z volebných podvodov v novembrových voľbách, v ktorých zvíťazila politická strana premiérky Su Ťij.

Nezisková organizácia Združenie pre pomoc politickým väzňom (AAPP) uviedla, že junta od prevratu zabila najmenej 774 civilistov. Od februárového puču bolo tiež v krajine zadržaných, obvinených alebo odsúdených najmenej 3778 osôb. Väčšina z nich zostáva vo väzbe.