Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Mjanmarská polícia prehľadala štvrť v Rangúne a ukončila obkľúčenie

Protivládny demonštrant stojí za barikádou spolu s ďalšími počas protestu proti vojenskej okupácii, v Mjanmarsku 9. marca 2021. Foto: TASR/AP

Podľa aktivistov bolo po policajnej razii zatknutých zhruba 50 ľudí.

Rangún 9. marca (TASR) - Stovky mladých demonštrantov v Mjanmarsku, ktorých tamojšie bezpečnostné zložky obkľúčili v jednej z obytných štvrtí v metropole Rangún, už z oblasti odišli. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters s odvolaním sa na miestnych aktivistov. Na ich prepustenie vyzvali západné mocnosti aj OSN.

V najväčšom mjanmarskom meste pokračovali demonštrácie aj v pondelok večer, keď sa uskutočnili prvé masové protesty proti nočnému zákazu vychádzania, ktorý sa začína o 20.00 h miestneho času (14.30 SEČ). Protestujúci okrem iného vyjadrovali podporu obkľúčeným demonštrantom. Podľa dostupných informácií šlo o približne 200 študentov, ktorí nenásilne protestovali proti štátnemu prevratu.

Z oblasti bol počuť hluk, no nebolo jasné, či ide o zvuky zo streľby alebo omračovacích granátov, píše agentúra AFP.

Policajti v pondelok oznámili, že zmienenú obytnú štvrť prehľadajú a potrestajú všetkých, ktorí skrývajú kohokoľvek mimo okresu. Podľa agentúry AFP bezpečnostné zložky začali prehľadávať byty po vypnutí internetu v celej krajine o 01:00 h miestneho času (19:30 h SEČ).

Protivládni demonštranti kráčajú s krytmi počas protestu proti vojenskej okupácii, v Mjanmarsku 9. marca 2021.
Foto: TASR/AP


Jeden z demonštrantov uviedol, že mohli oblasť opustiť okolo 05:00 h miestneho času, keď bezpečnostné zložky odišli, píše Reuters. Podľa aktivistov bolo po policajnej razii zatknutých zhruba 50 ľudí.

Generálny tajomník OSN António Guterres vyzval v pondelok na "maximálnu zdržanlivosť" a žiadal, aby bol všetkým demonštrantom umožnený bezpečný odchod bez násilia alebo zatýkania.

Vlna protestov v Mjanmarsku sa začala po prevrate z 1. februára, keď armáda zvrhla občiansku vládu a prevzala moc v krajine. Junta uväznila členov vlády vrátane štátnej kancelárky - teda faktickej premiérky - Aun Schan Su Ťij a prezidenta republiky Win Mjina.

Armáda následne na jeden rok vyhlásila výnimočný stav. Štátny prevrat zdôvodnila údajnými podozreniami z volebných podvodov v novembrových voľbách, v ktorých zvíťazila politická strana Su Ťij.

Polícia a armáda reaguje na protesty stále vyššou mierou tvrdých zásahov; od vypuknutia protestov zahynulo viac než 50 ľudí a úrady zatkli takmer 1800 osôb.