Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Mjanmarská skupina zhromaždila dôkazy o porušovaní ľudských práv

Naarchívnej snímke demonštranti hádžu späť do príslušníkov polície slzotvorné granáty počas protestu proti vojenskému puču v mjanmarskom meste Mandalaj v sobotu 27. marca 2021. Foto: TASR/AP

Údaj zahŕňa viac ako 540 mimosúdnych vrážd, desať úmrtí väznených osôb, mučenie, nezákonné zadržiavanie a neprimerané použitie sily proti pokojným protestom, píše sa vo vyhlásení.

Rangún 7. apríla (TASR) - Skupina zastupujúca mjanmarskú zosadenú civilnú vládu v stredu vyhlásila, že zhromaždila 180.000 dôkazov o porušovaní ľudských práv vrátane mučenia a mimosúdnych vrážd, ktorých sa dopustila mjanmarská junta. Informovala o tom agentúra AFP.

V Mjanmarsku prebrala armáda moc 1. februára tohto roka. Stalo sa tak aj napriek tomu, že vo voľbách, ktoré sa v tejto krajine konali vlani na jeseň, zvíťazila vládnuca politická strana Národná liga za demokraciu (NLD) štátnej kancelárky Aun Schan Su Ťij.

Výbor zastupujúci zákonodarcov NLD uviedol, že jeho právnici sa stretnú s vyšetrovateľmi OSN, aby prediskutovali údajné zverstvá spáchané juntou.

"Výbor získal 180.000 dôkazných materiálov. Tieto dôkazy poukazujú na rozsiahle porušovanie ľudských práv zo strany armády," uviedla skupina vo vyhlásení.

Tento údaj zahŕňa viac ako 540 mimosúdnych vrážd, desať úmrtí väznených osôb, mučenie, nezákonné zadržiavanie a neprimerané použitie sily proti pokojným protestom, píše sa vo vyhlásení.

Armáda sústavne potláča pouličné protesty a demonštrácie a zabila pri tom už najmenej 581 ľudí, medzi nimi aj takmer 50 detí, tvrdí nezisková organizácia Združenie pre pomoc politickým väzňom (AAPP). Od februárového prevratu podľa AAPP zadržali viac ako 2700 osôb.