Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Mjanmarská vláda zakázala rohinskému moslimovi kandidovať vo voľbách

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V novembrových voľbách sa plánujú uchádzať o mandát najmenej traja Rohingovia na čele politických strán a celkovo 12 kandidátov z tejto etnickej menšiny.

Rangún 12. augusta (TASR) - Mjanmarské úrady v stredu zakázali rohinskému moslimovi Abdulovi Rašídovi kandidovať v novembrových parlamentných voľbách. Uviedol to pre tlačovú agentúru AFP samotný Rašíd, ktorý je členom Strany za demokraciu a ľudské práva.

Aktivisti považujú rozhodnutie za diskriminačné a za znamenie "prebiehajúcej genocídy" proti prenasledovanej menšine Rohingov. V roku 2017 mjanmarská armáda vyhostila z krajiny 750.000 Rohingov. Tí skončili v obrovských utečeneckých táboroch v susednom Bangladéši. Gambia za to podala proti mjanmarskej vláde podnet na Medzinárodný súdny dvor. Mjanmarsko obvinenia odmietlo a vyhostenie Rohingov označilo za protiteroristickú operáciu.

V novembrových voľbách sa plánujú uchádzať o mandát najmenej traja Rohingovia na čele politických strán a celkovo 12 kandidátov z tejto etnickej menšiny.

Rašíd bol podľa vlastných slov odmietnutý volebnou komisiou z dôvodu, že jeho rodičia neboli v čase jeho narodenia občanmi Mjanmarska. Sám údajne má dôkaz o tom, že nadobudli občianstvo v roku 1957, teda štyri roky pred jeho narodením. Voči rozhodnutiu komisie sa plánuje odvolať.

Mjanmarská vláda podľa AFP už desaťročia potláča volebné a občianske práva rohinskej menšiny. V Mjanmarsku žije 600.000 Rohingov bez volebného práva. Organizácia Amnesty International popisuje ich situáciu ako podobnú apartheidu.