Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Mjanmarská vojenská junta prepustila prvých amnestovaných väzňov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Od prevratu vo februári 2021 bolo počas krvavých zásahov proti odporcom režimu zabitých vyše 2300 ľudí a zatknutých viac než 15.000 osôb, pripomína AFP.

Rangún 17. novembra (TASR) - Tri autobusy s väzňami, ktorých amnestovala mjanmarská vojenská junta, opustili vo štvrtok väznicu Insein v Rangúne. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Autobusy prešli cez hlavnú bránu rozľahlej väznice z koloniálnych čias krátko po 15.00 h miestneho času (08.30 SEČ). Vonku na nich čakalo asi 200 ľudí, zväčša príbuzných, uviedol reportér AFP.

Celkovo bude prepustených pri príležitosti štátneho sviatku Dňa víťazstva 5 774 väzňov, "vrátane asi 600 žien", uviedol predstaviteľ junty. Sú medzi nimi aj bývalá britská veľvyslankyňa Vicky Bowmanová, japonský novinár Tóruo Kubota a Sean Turnell z Austrálie, ktorý pôsobil ako ekonomický poradca zvrhnutej mjanmarskej líderky Aun Schan Su Ťij. Všetci traja cudzinci budú deportovaní, uviedla junta bez udania dátumu. Medzi prepustenými sú tiež traja bývalí ministri.

Junta vo vyhlásení o amnestii neuviedla, koľko z prepustených zatkli počas protestov proti vojenskému prevratu. Od prevratu vo februári 2021 bolo počas krvavých zásahov proti odporcom režimu zabitých vyše 2300 ľudí a zatknutých viac než 15.000 osôb, pripomína AFP.

Bowmanovú spolu s manželom zadržali v auguste, pretože neoznámila, že býva na inej adrese, ako uviedla na dokumente pre registráciu cudzincov. Ako britská veľvyslankyňa pôsobila v Mjanmarsku v rokoch 2002–2006.

Akademika Seana Turnella po prevrate odsúdili na tri roky väzenia za porušenie zákona o štátnom tajomstve. "Vítame správy týkajúce sa profesora Seana Turnella," uviedla na Twitteri austrálska ministerka zahraničia Penny Wongová.

Japonského novinára Tórua Kubotu zatkli v lete počas protivládneho protestu. Za porušenie zákona o elektronickej komunikácii, podnecovanie vzbury a porušenie imigračných zákonov bol odsúdený na desať rokov väzenia. V minulosti tiež natočil dokumenty o moslimskej menšine Rohingov a etnických problémoch Mjanmarska.