Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Mjanmarské úrady zadržali právničku spojenca Aun Schan Su Ťij

Na archívnej snímke z 4. novembra 2019 mjanmarská líderka Aun Schan Su Ťij. Foto: TASR/AP

Mandantom obvinenej právničky je bývalý minister a člen vedenia Národnej ligy za demokraciu Zo Mjin Maun, ktorý - podobne ako Su Ťij - v súčasnosti bojuje pred súdom proti obvineniam z korupcie.

Rangún 29. apríla (TASR) - Mjanmarské úrady zadržali právničku, ktorá bola obhajkyňou spojenca zosadenej líderky Aun Schan Su Ťij. Jut Nu Aun bola následne obvinená z financovania terorizmu, uviedol v piatok zdroj agentúry AFP oboznámený s týmto prípadom.

O stredajšom zatknutí a obvinení, za ktoré Jut Nu Aun hrozí minimálne desať rokov väzenia a maximálne doživotie, informovali aj miestne médiá, poznamenala AFP.

Mandantom obvinenej právničky je bývalý minister a člen vedenia Národnej ligy za demokraciu (NLD) Zo Mjin Maun, ktorý - podobne ako Su Ťij - v súčasnosti bojuje pred súdom proti obvineniam z korupcie.

Su Ťij bola v stredu súdom v hlavnom meste Nepjito odsúdená na päť rokov väzenia za prijatie úplatku vo výške 600.000 dolárov v hotovosti a zlatých prútov od bývalého hlavného ministra mesta Rangún.

Su Ťij už vlani odsúdili na šesť rokov odňatia slobody. Súd ju vtedy uznal za vinnú v piatich bodoch obžaloby vrátane nelegálneho dovozu a držby vysielačiek a z porušenia opatrení proti šíreniu koronavírusu.

Počas predošlej vojenskej vlády strávila Su Ťij v domácom väzení viac ako 15 rokov. Na slobodu ju prepustili v roku 2020, no po poslednom prevrate došlo k jej opätovnému uväzneniu.

Civilnú vládu, v ktorej bola Aun Schan Su Ťij de facto premiérkou, zosadili generáli mjanmarskej armády 1. februára 2021, v deň, keď sa mal zísť novozvolený parlament. Armáda vtedy zrušila výsledky volieb a uväznila predstaviteľov vlády vrátane prezidenta Win Mjina.

Celoštátne protesty proti prevratu vojenská junta krvavo potlačila. Podľa miestnej monitorovacej skupiny bolo zabitých takmer 1500 ľudí a ďalších viac než 11.000 osôb zadržali.