Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Mjanmarsko odsúdilo amerického novinára na 11 rokov väzenia

Na archívnej snímke z roku 2018 americký novinár Danny Fenster pracuje vo svojom aute v Detroite. Foto: TASR/AP

Poradca Medzinárodnej krízovej skupiny (ICG) pre Mjanmarsko Richard Horsey verdikt mjanmarského súdu ostro kritizoval.

Rangún 12. novembra (TASR) - V Mjanmarsku odsúdili v piatok amerického novinára Dannyho Fenstera na 11 rokov väzenia za nezákonné združovanie, poburovanie proti armáde a porušenie vízových pravidiel. Pre agentúru AP to potvrdil právnik odsúdeného novinára.

"Frontier Myanmar je hlboko znepokojený tým, že jeho šéfredaktora Dannyho Fenstera usvedčili z troch obvinení a uložili mu tresty odňatia slobody v celkovej výške 11 rokov," uviedol tento nezávislý web vo vyhlásení, z ktorého cituje agentúra AFP.

Poradca Medzinárodnej krízovej skupiny (ICG) pre Mjanmarsko Richard Horsey verdikt mjanmarského súdu ostro kritizoval.

"Vysiela to odkaz zahraničným... aj mjanmarským novinárom, že informovanie o aktuálnej situácii na základe skutočných faktov ich môže dostať na mnoho rokov do väzenia,"
povedal Horsey pre agentúru AFP.

Dannyho Fenstera zatkla polícia v máji, keď sa z Mjanmarska pokúšal odcestovať. Okrem údajných trestných činov, za ktoré už bol odsúdený, čelí ešte obvineniam z protištátnej činnosti a terorizmu, za ktoré mu hrozí doživotie.

V Mjanmarsku prebehol 1. februára vojenský prevrat. Moc k krajine prevzala armáda, ktorá zosadila a zadržala predstaviteľov civilnej vlády. Mjanmarské bezpečnostné zložky podľa OSN usmrtili už vyše 1000 civilistov, ktorí protestovali proti prevratu, a ďalšie tisíce ľudí zadržali.

V krajine bol vyhlásený výnimočný stav, ktorý má potrvať jeden rok. Po jeho skončení by sa mali v súlade s prísľubmi vládnucej vojenskej junty uskutočniť nové voľby.