Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Mjanmarsko získa svoju prvú ponorku od Indie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podmienky odovzdania ponorky sú však nejasné - Mjanmarsko ju buď kúpi alebo si ju bude prenajímať.

Moskva 6. apríla (TASR) - India odovzdá námorným silám Mjanmarska ich prvú ponorku. Ide o dieselovo-elektrické plavidlo INS Sindhuvir (S58) triedy Kilo sovietskej výroby. Informovala o tom v pondelok tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na vojensko-diplomatický zdroj.

"Obnova ponorky bola dokončená vo februári v Indii. Je to už iba otázka času a výcviku posádky, kedy bude plavidlo odovzdané mjanmarskému vojnovému loďstvu," uviedol citovaný zdroj.

Podmienky odovzdania ponorky sú však nejasné - Mjanmarsko ju buď kúpi alebo si ju bude prenajímať. Ruská spoločnosť Rosoboronexport, ktorá sa venuje exportu zbraní, sa k predmetnej dohode pre médiá nevyjadrila.

INS Sindhuvir (S58) sa stala súčasťou indických námorných síl v roku 1988. Nedávno prešla stredne rozsiahlou opravou v ruskom prístave Severodvinsk. Po jej odovzdaní bude mať India osem ponoriek triedy Kilo.

Rusko predtým Indii navrhlo, že obnoví tri jej ponorky triedy Kilo. India tiež dostala návrh, aby od ruských námorných síl odkúpila ďalšie tri ponorky rovnakej triedy, uviedol pre TASS zdroj z Rosoboronexportu.