Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

ROBOTNÍKOV ZAVALILO V BANI: Na severe Mjanmarska došlo k zosuvu pôdu

Na archívnej snímke z 22. marca 2015 zberači jadeitu zbierajú úlomky na svahu v oblasti Hpakant v Kačjinskom štáte na severe Mjanmarska. Foto: TASR/AP

Do nemocnice previezli 25 zranených a našli jedno bezvládne telo. Zavalených sa pokúša vyslobodiť zhruba 200 záchranárov.

Rangún 22. decembra (TASR) - Najmenej jednu obeť a desiatky nezvestných si vyžiadal zosuv pôdy, ku ktorému došlo v stredu v bani na jadeit v Kačjinskom štáte na severe Mjanmarska. Informovala o tom agentúra AFP.

K nešťastiu došlo v regióne Pchakant neďaleko hraníc s Čínou, kde sa ročne vyťaží jadeit v hodnote miliónov dolárov.

Podľa jedného zo záchranárov je po zosuve pôdy, ktorý nastal okolo 04.00 h miestneho času (utorok 22.30 h SEČ) nezvestných približne 70–100 ľudí. Do nemocnice previezli 25 zranených a našli jedno bezvládne telo. Zavalených sa pokúša vyslobodiť zhruba 200 záchranárov. Nezvestných hľadajú aj v neďalekom jazere, ku ktorému podľa záberov zverejnených na sociálnych sieťach ľudia smerovali v snahe ujsť pred nánosmi bahna.

Podľa miestnych médií zahynulo pri zosuve 20 ľudí. Úrady však informácie o počte obetí či nezvestných bezprostredne nezverejnili.

Mjanmarsko je producentom najkvalitnejšieho jadeitu na svete. Väčšinu tohto nerastu, ktorý sa tam vyťaží, pašeráci predajú do susednej Číny, kde sa z neho vyrábajú ozdobné predmety a šperky.

Ako uvádza agentúra Reuters, vlani v júli zahynulo pri jednej z najhorších katastrof v regióne Pchakant viac ako 170 ľudí po tom, ako sa odpad z bane zosunul do jazera. Mnoho z obetí bolo migrantmi.

Obeťami pri podobných nešťastiach sú zvyčajne slabo platení migrujúci pracovníci. Tí pracujú na obrovských haldách zeme vyťaženej ťažkými mechanizmami z jadeitovej bane, kde pátrajú po jadeitoch, ktoré tam zostali po priemyselnej ťažbe. Takéto menej kvalitné kamene potom vymieňajú za jedlo alebo predávajú čakajúcim maklérom. Ich cieľom však je nájsť kvalitný jadeit, za ktorý by dostali stovky dolárov. Títo baníci zvyčajne pracujú i žijú v opustených banských jamách na úpätí kopcov, ktoré sa počas obdobia dažďov stanú obzvlášť nestabilnými.

Bohaté prírodné zdroje severného Mjanmarska — vrátane nefritu, dreva, zlata a jantáru — pomáhajú financovať obe strany už celé roky trvajúcej občianskej vojny medzi povstalcami z etnika Kačjinov a vládou armádou.