Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Mjanmarsko prepustilo amerického novinára zadržiavaného od marca

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vojenský puč spustil masové protesty, ktoré sa bezpečnostné sily snažia potlačiť násilím a represiami.

Rangún 14. júna (TASR) - Mjanmarsko v pondelok prepustilo amerického novinára Nathana Maunga, ktorého zadržiavalo od marca, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na jeho právnika.

Amerického občana Maunga podľa advokáta "v pondelok ráno prepustili z väznice Insein v Rangúne po tom, ako polícia stiahla obvinenia voči jeho osobe". Novinár má v utorok odletieť do USA.

Maung, ktorý je spoluzakladateľom organizácie Kamayut Media, čelil obvineniam na základe zákona pochádzajúceho ešte z koloniálneho obdobia, ktorý trestá podnecovanie nesúhlasných názorov voči armáde v krajine. Mjanmarského novinára pracujúceho pre inú organizáciu v júni na základe tohto zákona odsúdili na dva roky odňatia slobody, pripomína AFP.

Mjanmarské úrady počas protestov po februárovom prevrate zadržali viacerých zahraničných novinárov vrátane ďalšieho Američana, Dannyho Fenstera. Toho úrady zadržiavajú od 24. mája.

Vlna protestov v Mjanmarsku sa začala po prevrate z 1. februára, keď armáda zvrhla občiansku vládu a prevzala moc v krajine. Junta uväznila členov vlády vrátane štátnej kancelárky Aun Schan Su Ťij a prezidenta republiky Win Mjina. Vojenský puč spustil masové protesty, ktoré sa bezpečnostné sily snažia potlačiť násilím a represiami.

Armáda následne vyhlásila rok trvajúci výnimočný stav. Puč zdôvodnila údajnými podozreniami z volebných podvodov v novembrových voľbách, v ktorých zvíťazila politická strana kancelárky – čiže faktickej premiérky – Su Ťij.