Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pri zrážkach armády so separatistami sa zranilo najmenej 19 detí

Policajt kráča neďaleko barikád pred rezidenciou mjanmarskej političky Aun Schan Su Ťij v Rangúne. Foto: TASR/AP

V Mjanmarsku pôsobí viac ako desiatka etnických militantných skupín, z ktorých mnohé vedú vojnu proti tamojšej vláde už od roku 1948.

Rangún 14. februára (TASR) - Najmenej 19 detí utrpelo vo štvrtok zranenia počas zrážok mjanmarskej armády so separatistickými militantami z hnutia Jakchainská armáda (AA), ku ktorým došlo v administratívnej oblasti Jakchainský štát na západe krajiny. S odvolaním sa na vyhlásenia miestneho poslanca a armády o tom informovala agentúra Reuters.

Ako uviedol člen miestneho parlamentu, k nešťastiu došlo po tom, ako školu v dedine neďaleko mestečka Búsítaung zasiahla delostrelecká paľba.

"Podľa zdravotníkov bolo zranených 19 detí, z toho jedno vážne," uviedol jeden miestny politik s tým, že nevie, ktorá zo strán konfliktu nesie za bombardovanie zodpovednosť.

Hovorca armády pre Reuters vyhlásil, že zranenia utrpelo až 20 detí, pričom za útok je podľa jeho slov zodpovedná AA.

"Deti sme ošetrili na neďalekom vojenskom stanovišti, pričom päť z nich muselo byť hospitalizovaných," dodal.

Predstavitelia separatistov vyhlásenie mjanmarských ozbrojených síl odmietli s poukazom na to, že nedisponujú takým typom delostrelectva, aké bolo použité pri útoku.

AA požaduje väčšiu autonómiu pre prevažne budhistických Jakchaincov, ktorí sú najväčšou etnickou skupinou v nepokojnom Jakchainskom štáte na západe Mjanmarska.

Ľudskoprávne organizácie obviňujú armádu aj AA z páchania vojnových zločinov v konflikte, pre ktorý museli svoje domovy opustiť už tisíce miestnych obyvateľov.

V Mjanmarsku pôsobí viac ako desiatka etnických militantných skupín, z ktorých mnohé vedú vojnu proti tamojšej vláde už od roku 1948, keď krajina získala nezávislosť od Británie. Ich požiadavky variujú od získania autonómie až po dosiahnutie nezávislosti.