Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Príbuzní demonštrantov v Mjanmarsku musia platiť za vydanie tiel

Demonštranti držia transparent so symbolickým pozdravom s troma prstami a menami tých, ktorí boli zabití počas protestov, ktoré sa konajú od februárového vojenského puču v meste mjanmarskej metropole Rangún v nedeľu 11. apríla 2021. Pozdrav vyjadruje odpor a pohŕdanie s vojenským režimom v Mjanmarsku. Foto: TASR/AP

Vlna protestov v Mjanmarsku sa začala po prevrate z 1. februára, keď armáda zvrhla občiansku vládu a prevzala moc v krajine.

Rangún 12. apríla (TASR) - Príbuzným obetí piatkového krvavého potlačenia protestov v mjanmarskom meste Bago účtujú poplatky za vydanie tiel zabitých demonštrantov. S odvolaním sa na miestne médiá a aktivistov o tom informovala v pondelok spravodajská televízia CNN.

Uvedený poplatok podľa CNN predstavuje 120.000 mjanmarských kyatov, čo je v prepočte zhruba 70 eur.

Ako uvádza CNN, po piatkovom brutálnom potlačení protestov v meste Bago utieklo mnoho ľudí do okolitých dedín. Od piatku je v oblasti prerušený internet a bezpečnostné zložky prehľadávajú jednotlivé mestské štvrte.

Počet obetí protestov proti vojenskej junte v Mjanmarsku sa počas uplynulého víkendu výrazne zvýšil po tom, ako mjanmarské bezpečnostné sily zabili v piatok v meste Bago nachádzajúcom sa zhruba 50 kilometrov severovýchodne od metropoly Rangún najmenej 82 ľudí.

Išlo o jeden z najkrvavejších zákrokov voči protestom, ktoré v krajine prebiehajú aj takmer šesť týždňov po vojenskom prevrate. Podľa agentúry Reuters bezpečnostné zložky použili na potlačenie protestov v Bagu aj automatické zbrane a granátomety.

Mjanmarské Združenie pre pomoc politickým väzňom (AAPP) uviedlo, že od prevratu z 1. februára má potvrdených už najmenej 706 úmrtí civilistov. Upozornilo súčasne, že skutočný počet obetí je pravdepodobne vyšší.

Vlna protestov v Mjanmarsku sa začala po prevrate z 1. februára, keď armáda zvrhla občiansku vládu a prevzala moc v krajine. Junta uväznila členov vlády vrátane štátnej kancelárky - teda faktickej premiérky - Aun Schan Su Ťij a prezidenta republiky Win Mjina. Vojenský puč spustil masové protesty, ktoré sa bezpečnostné sily snažia potlačiť násilím a represiami.