Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Šéf junty opäť udelil v Mjanmarsku milosť 20 000 väzňom

Muž sa objíma s dvomi ženami pred väznicou Insein v mjanmarskom meste Rangún 17. apríla 2021. Foto: TASR/AP

Nezisková organizácia Združenie pre pomoc politickým väzňom uviedla, že junta od prevratu zabila najmenej 726 účastníkov protestov a náhodných okoloidúcich.

Rangún 17. apríla (TASR) - Mjanmarská junta v sobotu oznámila, že pri príležitosti osláv nového roka udelila milosť viac ako 23.000 väzňom. Nie je však jasné, či medzi nimi sú aj demonštranti zadržaní počas protestov, ktoré sa v krajine konajú od vojenského prevratu z 1. februára. Informovala o tom agentúra AP.

Správu o prepustení väzňov odvysielal štátny telerozhlas MRTV. Ten uviedol, že šéf armády Min Aung Hlaing udelil milosť dovedna 23.047 odsúdeným vrátane 137 cudzincov, ktorí budú vyhostení z krajiny. Ďalším skrátil dĺžku trestu.

Ako pripomína AP, v Mjanmarsku je prepúšťanie väzňov počas významných sviatkov zvykom, avšak od februárového prevratu sa tak stalo už druhý raz.

Viac ako 23.000 väzňov bolo prepustených aj 12. februára. Na sociálnych médiách sa následne objavili správy, že miestne ozbrojené zložky niektorých prepustených väzňov najali na vykonávanie násilných činov v obytných oblastiach počas noci. Malo ísť najmä o zakladanie požiarov.

Nezisková organizácia Združenie pre pomoc politickým väzňom (AAPP) uviedla, že junta od prevratu zabila najmenej 726 účastníkov protestov a náhodných okoloidúcich. Ďalších 2700 ľudí vrátane vrátane de facto premiérky Aun Schan Su Ťij uväznila.