Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Su Ťij si vypočuje v piatok posledné verdikty

Aun Schan Su Ťij, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Su Ťij (77) je vo väzení odvtedy, čo mjanmarská armáda vlani vo februári zvrhla jej vládu a ukončila tak krátke obdobie demokracie v tejto juhoázijskej krajine.

Rangún 26. decembra (TASR) - Mjanmarský súd vynesie v piatok konečné verdikty súvisiace s ostávajúcimi piatimi obvineniami vznesenými proti zosadenej mjanmarskej líderke Aun Schan Su Ťij. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Su Ťij (77) je vo väzení odvtedy, čo mjanmarská armáda vlani vo februári zvrhla jej vládu a ukončila tak krátke obdobie demokracie v tejto juhoázijskej krajine.

Su Ťij, ktorá je laureátkou Nobelovej ceny, bola už uznaná vinnou v 14 bodoch obžaloby, ktoré sa týkali napríklad korupcie či porušenia zákona o úradnom tajomstve, za čo jej bol doposiaľ vymeraný trest vo výške 26 rokov odňatia slobody.

"Obe strany dnes predniesli svoje záverečné reči na súde... Verdikt bude vynesený v piatok (30. decembra)," uviedol pre AFP nemenovaný zdroj oboznámený s prípadom.

Ľudskoprávne skupiny označili tento súdny proces za fingovaný a Bezpečnostná rada OSN v stredu prijala prvú rezolúciu o Mjanmarsku po 74 rokoch. Vyzvala v nej mjanmarskú vojenskú juntu na okamžité prepustenie všetkých nezákonne väznených osôb vrátane Su Ťij a bývalého prezidenta Win Mjina.

Zostávajúcich päť bodov obžaloby vznesenej voči Su Ťij, o ktorých bude v piatok mjanmarský súd rozhodovať, sa týka korupcie a súvisia s prenájmom helikoptéry pre jedného z mjanmarských ministrov. Pri prenajme tejto helikoptéry Su Ťij podľa obžaloby nedodržala vládne nariadenia a spôsobila štátu škodu.

Za každé z ostávajúcich obvinení hrozí bývalej mjanmarskej líderke maximálne 15 rokov väzenia. Pri predchádzajúcich prípadoch týkajúcich sa korupcie však súd udelil Su Ťij približne trojročný trest za každé obvinenie týkajúce sa uplácania, uvádza AFP.