Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Tieňová mjanmarská vláda vyzýva na povstanie proti vojenskej junte

Duwa Lashi La, líder tieňovej mjanmarskej vlády, vyzýva na povstanie proti vojenskej junte, 7. septembra 2021. Foto: TASR/AP

Členovia tieňového kabinetu sa skrývajú v Mjanmarsku aj v exile.

Rangún 7. septembra (TASR) – Mjanmarská tieňová „vláda národnej jednoty", tvorená prevažne poslancami zosadenej vlády, vyzvala v utorok na celonárodné povstanie proti vojenskej junte, ktorá prevzala moc v krajine. Informovala o tom agentúra AP.

„Vyzývame na odpor v každej obci a v každom meste po celej krajine proti armádou dosadenej vláde, ktorá nastolila stav núdze," vyhlásil vo videu zverejnenom na sociálnej sieti Facebook líder tieňovej vlády. Ďalší z predstaviteľov dokonca priamo vyzval na „útoky voči armádnym jednotkám".

Mjanmarská armáda 1. februára v rámci štátneho prevratu zosadila civilnú vládu a uväznila jej predstaviteľov vrátane de facto premiérky Aun Schan Su Ťij a prezidenta Win Mjina.

V krajine následne prepukli protesty, ktoré sa bezpečnostné sily snažili potlačiť násilím a represiami. Počas nepokojov prišlo o život najmenej 870 civilistov, píše AFP s odvolaním sa na pozorovateľské skupiny.

Vládu národnej jednoty vytvorili zvolení zákonodarcovia, ktorým bolo po intervencii armády zakázané zaujať svoje posty. Členovia tieňového kabinetu sa skrývajú v Mjanmarsku aj v exile.