Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Mladí európski poslanci chcú, aby Cichanovská vystúpila na summite EÚ

Sviatlana Cichanovská, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Cichanovskej vystúpenie pred lídrami krajín EÚ by vyslalo signál, že Únia stojí za demokratickou a slobodnou budúcnosťou obyvateľov Bieloruska.

Brusel 12. októbra (TASR) - Mladí poslanci z národných parlamentov krajín EÚ, z Európskeho parlamentu a mládežnícke politické organizácie z celej Európy v pondelok zverejnili otvorený list adresovaný predsedovi Európskej rady Charlesovi Michelovi. Vyzývajú ho, aby umožnil líderke bieloruskej opozície Sviatlane Cichanovskej vystúpenie na tohtotýždňovom summite EÚ v Bruseli.

Podľa signatárov výzvy by Cichanovskej vystúpenie pred lídrami krajín EÚ vyslalo jasný signál, že Únia stojí za "demokratickou a slobodnou budúcnosťou" obyvateľov Bieloruska. Summit EÚ sa uskutoční vo štvrtok a piatok (15.-16.10).

Za iniciatívou stojí portugalská poslankyňa Európskeho parlamentu a predsedníčka Mládeže Európskej ľudovej strany (YEPP) Lidia Pereirová. Organizácia YEPP už v auguste tohto roku, krátko po bieloruských prezidentských voľbách, spustila kampaň na sociálnych médiách s názvom #WithBelarus (S Bieloruskom), ktorej cieľom bolo ukázať podporu bieloruskému ľudu a zároveň vyslať jasný odkaz európskej solidarity.

Podľa jej slov si táto kampaň získala podporu členských organizácií európskych ľudovcov a mnohých mladých poslancov z celej Európy.

"Situácia v Bielorusku sa neustále vyostruje a demonštranti naďalej riskujú svoju vlastnú bezpečnosť tým, že vychádzajú do ulíc, aby bolo počuť ich hlas. Každý deň sú demonštranti zatýkaní a mučení za ich odpor proti Lukašenkovmu režimu a tento boj sa neskončí, kým nebude splnená ich požiadavka na demokratické zmeny," uvádza sa v spoločnej výzve, pod ktorú sa zatiaľ podpísalo 14 europoslancov zo 14 krajín EÚ, desiati národní poslanci zo šiestich krajín EÚ, siedmi mladí členovia konzervatívnych politických strán z troch krajín a 13 mládežníckych politických organizácií z 12 európskych krajín.

"V tejto súvislosti považujeme za nevyhnutné pozvať líderku bieloruskej opozície Sviatlanu Cichanovskú, aby vystúpila s prejavom na nadchádzajúcom zasadnutí Európskej rady. Keďže bieloruské problémy sú aj európskymi záležitosťami, je nevyhnutné, aby skutočný hlas bieloruského ľudu zaznel na najvyššej úrovni európskej politiky," uvádza sa v liste adresovanom Charlesovi Michelovi.

Michel ako predseda Európskej rady rozhoduje o programe rokovaní aj o hosťoch, ktorých môže pozvať na stretnutie so šéfmi štátov a vlád EÚ.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)