Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

MMF poskytne Ukrajine úverový program vo výške 15,6 miliardy USD

Dym stúpa z horiacich budov v leteckom pohľade na Bakhmut, miesto ťažkých bojov s ruskými jednotkami v Doneckej oblasti na Ukrajine, v nedeľu 26. marca 2023. Foto: TASR/AP

Program je súčasťou balíka medzinárodnej pomoci v celkovej výške 115 miliárd USD.

Washington 31. marca (TASR) - Medzinárodný menový fond (MMF) poskytne Ukrajine nový balík finančnej pomoci vo výške viac než 15 miliárd USD (13,79 miliardy eur). TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Nový úverový program, ktorý v piatok schválila Výkonná rada, umožní krajine prístup k 15,6 miliardy USD, uviedol MMF. Program je súčasťou balíka medzinárodnej pomoci v celkovej výške 115 miliárd USD.

Ide o štvorročný úverový program. Rozhodnutie Výkonnej rady umožňuje okamžité vyplatenie približne 2,7 miliardy USD. V prvom kroku sa teraz pozornosť sústredí na zdravý rozpočet a mobilizáciu príjmov. Následne sa podľa MMF na Ukrajine začnú "ambiciózne štrukturálne reformy".

"Ruská invázia na Ukrajinu má naďalej ničivé ekonomické a sociálne následky," uviedol MMF. Napriek tomu sa podľa neho zodpovedným orgánom podarilo udržať celkovú finančnú stabilitu, a to vďaka šikovnej politike a významnej externej podpore. Cieľom programu je podľa MMF ukotvenie "politík na udržanie fiškálnej, externej, cenovej a finančnej stability" a na podporu oživenia ekonomiky. Zároveň by sa mala zlepšiť správa vecí verejných, aby sa umožnil dlhodobý rast po skončení vojny.

Kyjev sa na úverovom programe dohodol s medzinárodnými veriteľmi už takmer pred dvoma týždňami, pričom dohode predchádzali mesiace rokovaní. Dohodu na technickej úrovni však ešte musela schváliť Výkonná rada.

MMF nedávno zmenil svoje pravidlá tak, aby umožnili úverové programy pre krajiny, ktoré sú konfrontované s "výnimočne vysokou neistotou". Pomoc pre Ukrajinu je prvým úverom MMF pre krajinu, ktorá sa nachádza vo vojne.

(1 EUR = 1,0875 USD)