Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Mníchovské letisko pre štrajk personálu zrušilo vyše polovicu letov

Lietadlo nemeckej leteckej spoločnosti Lufthansa stojí na letisku v Hamburgu v stredu 7. februára 2024. Foto: TASR/AP

Letisko denne odbaví asi 730 letov, štrajk ovplyvní asi 400 z nich.

Mníchov 7. februára (TASR) - Viac ako polovica letov na mníchovskom letisku bude v stredu zrušená pre štrajk pozemného personálu spoločnosti Lufthansa. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

Letisko denne odbaví asi 730 letov, štrajk ovplyvní asi 400 z nich. Ide takmer výlučne o lety prevádzkované spoločnosťou Lufthansa a jej partnermi. Odborový zväz Verdi vyzval na štrajk počas vyjednávania o zvýšenie platov aj pozemný personál na letiskách vo Frankfurte, Hamburgu, Berlíne a Düsseldorfe.

Lufthansa preventívne zrušila vyše 80 percent z asi 1000 plánovaných letov, čo postihne viac ako 100.000 cestujúcich. Ak výkonná rada leteckej spoločnosti výrazne nezlepší súčasnú ponuku miezd pre pozemný personál, odbory pohrozili rozšírením štrajkov.

Ochota štrajkovať medzi pozemným personálom nebola za uplynulých 20 rokov nikdy taká veľká ako teraz, povedal v stredu odborársky vyjednávač Marvin Reschinsky na protestnom zhromaždení pred centrálou Lufthansy na letisku vo Frankfurte.

Vedenie Lufthansy obvinil z neúctivého postoja k zamestnancom. "Dvojstupňový systém medzi lietajúcim a pozemným personálom sa už musí skončiť," povedal.

Štrajkujúci sú veľmi nespokojní s pracovnými podmienkami. "Je nás o 50 percent menej ako pred covidovou pandémiou, ale práca zostala rovnaká. V skutočnosti by sme mali požadovať ešte viac," uviedla jedna z pracovníčok prepravy batožiny.

"Potrebujeme zvýšenie, aby sme mali z čoho žiť. Všetko je oveľa drahšie," dodal jej kolega.