Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Mnuchin: USA a Čína dosiahli základnú dohodu o obchode

Na archívnej snímke americký minister financií Steven Mnuchin. Foto: TASR/AP

Medzi kľúčovými bodmi, o ktorých sa hovorilo počas posledného kola rokovaní, boli podľa Mnuchina aj ochrana duševného vlastníctva, finančné služby, otázky meny a výmenného kurzu.

Washington 14. októbra (TASR) - Americký minister financií Steven Mnuchin v pondelok podporil optimizmus týkajúci sa zmiernenia obchodnej vojny medzi USA a Čínou. Obe strany podľa neho dosiahli reálne uskutočniteľnú čiastočnú dohodu, ktorá rieši niektoré kľúčové sporné body vzájomného obchodného konfliktu.

"Minulý týždeň sme výrazne pokročili v rokovaniach," povedal Mnuchin v rozhovore pre CNBC. Dodal, že obe strany dospeli k základnej dohode, ktorú je ešte potrebné zdokumentovať.

Medzi kľúčovými bodmi, o ktorých sa hovorilo počas posledného kola rokovaní, boli podľa Mnuchina aj ochrana duševného vlastníctva, finančné služby, otázky meny a výmenného kurzu a "veľmi dôležité štrukturálne otázky" týkajúce sa poľnohospodárstva.

Americký prezident Donald Trump uviedol, že vďaka dosiahnutiu predbežnej dohody odloží zavedenie ciel na zvyšné čínske tovary v hodnote 300 miliárd USD (271,67 miliardy eur). Mnuchin však upozornil, že ak Čína neschváli aktuálnu dohodu, clá začnú platiť.

Podľa Mnuchina výsledkom rokovaní je "skvelá dohoda pre našich farmárov", vďaka ktorej Čína nakúpi poľnohospodárske produkty v objeme 40 miliárd až 50 miliárd USD.

(1 EUR = 1,1043 USD)