Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Mobilní operátori zaisťujú prístupný roaming pre utečencov z Ukrajiny

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Telekomunikační operátori sa zaviazali, že za týchto tragických okolností budú aj naďalej preukazovať ochotu pomáhať Ukrajincom.

Brusel 8. apríla (TASR) - Telekomunikační operátori so sídlom v EÚ a na Ukrajine v piatok v rámci online podujatia podpísali spoločné vyhlásenie o koordinovanom úsilí zabezpečiť a stabilizovať cenovo dostupný alebo bezplatný roaming a medzinárodné volania medzi EÚ a Ukrajinou. Informuje o tom spravodajca TASR s odvolaním sa na správu Európskej komisie (EK).

Eurokomisia a Európsky parlament toto spoločné vyhlásenie podporili a uvítali jeho podpísanie zo strany operátorov všetkých 27 členských krajín EÚ a Ukrajiny. K vyhláseniu, ktoré už podpísalo 24 operátorov so sídlom v EÚ, sa podľa eurokomisie pridávajú aj ďalší operátori, vrátane niekoľkých skupín z celej Únie a združenia zastupujúceho viacerých prevádzkovateľov mobilných virtuálnych sietí (MVNO Europe).

Cieľom spoločného vyhlásenia je vytvoriť stabilnejší právny rámec, ktorý pomôže vysídleným z Ukrajiny, ktorí našli dočasné útočisko v mnohých krajinách Európy, zostať v kontakte s rodinou a priateľmi v domovskej krajine.

Komisia pripomenula, že po ruskej vojenskej agresii voči Ukrajine vyše 4,2 milióna utečencov utieklo do susedných krajín, najmä do Poľska, na Slovensko, do Maďarska a Rumunska, odkiaľ sa postupne presúvajú do iných členských štátov EÚ.

Vzhľadom na túto bezprostrednú a stupňujúcu sa humanitárnu krízu je nevyhnutné, aby ukrajinskí utečenci mali prístup k cenovo dostupnému pripojeniu, aby mohli zostať v kontakte s rodinou a priateľmi, využívať internet a mať prístup k spoľahlivým informáciám.

Telekomunikační operátori sa zaviazali, že za týchto tragických okolností budú aj naďalej preukazovať ochotu pomáhať Ukrajincom. Spoločné vyhlásenie sa zameriava na stanovenie koordinovaného prístupu s cieľom zabezpečiť, aby operátori v EÚ aj na Ukrajine mohli naďalej poskytovať cenovo dostupné pripojenie utečencom z Ukrajiny.

Prevádzkovatelia sa zaväzujú vykonávať dobrovoľné opatrenia, konkrétne znížiť veľkoobchodné poplatky za roaming a iné poplatky, ktoré si navzájom účtujú, aby umožnili medzinárodné volania s Ukrajinou. Tým sa minimalizujú dodatočné náklady pre operátorov v EÚ aj na Ukrajine, vďaka čomu sa všetkým umožní pokryť vlastné náklady. Ukrajinskí signatári tohto vyhlásenia sa zároveň zaväzujú preniesť výhody dobrovoľných opatrení, ktoré uplatňujú ich partneri z EÚ, na koncových používateľov.

Vyhlásenie sa bude uplatňovať po dobu troch mesiacov a následne sa preskúma s cieľom zohľadniť meniacu sa situáciu.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)