Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Moderátora BBC Stuarta Halla obvinili zo sexuálneho zneužívania

Stuart Hall Foto: telegraph.co.uk

Trestné činy boli údajne spáchané medzi rokmi 1974 a 1984 a týkajú sa troch dievčat vo veku deväť až 16 rokov.

Londýn 6. decembra (TASR) - Ostrieľaného televízneho a rozhlasového športového moderátora britskej stanice BBC Stuarta Halla (82) dnes polícia obvinila z troch trestných činov sexuálneho obťažovania. Ide o ďalšiu známu osobnosť obvinenú v rámci sexuálneho škandálu, ktorý vypukol v britskom verejnoprávnom médiu. Správu priniesla tlačová agentúra Reuters.

Obvinenia spôsobia BBC ďalšie ťažkosti a nepríjemnosti. Stanica sa totiž ocitla v chaose, keď v októbri vyšlo najavo, že jedna z jej bývalých hlavných hviezd, zosnulý moderátor Jimmy Savile, patril do skupiny osôb, ktoré sa často dopúšťali sexuálnych trestných činov.

Hall sa najviac preslávil populárnym televíznym programom "It's Knockout" v 70. a 80. rokoch minulého storočia a stále sa objavuje v rozhlasovom vysielaní.

Polícia dodala, že Hall nie je obvinený zo znásilnenia.

"Trestné činy boli údajne spáchané medzi rokmi 1974 a 1984 a týkajú sa troch dievčat vo veku deväť až 16 rokov," uviedla polícia vo vyhlásení.

Hall bol prepustený na kauciu a na súd má prísť 7. januára.

"Existujú dostatočné dôkazy pre reálnu možnosť, že ho odsúdia," uviedol predstaviteľ prokuratúry John Dilworth.

Hall ako rozhlasový komentátor pravidelne vysiela na stanici BBC, kde poslucháčom poskytuje erudované a zaujímavé komentovanie futbalových zápasov, vďaka ktorému je športovým fanúšikom dobre známy.

Počas vyšetrovania pauza v BBC

Foto: TASR/AP Photo
"Kvôli veľmi závažnej povahe týchto obvinení nebude Stuart Hall pracovať v BBC, kým prebieha policajné vyšetrovanie," uviedol hovorca stanice vo vyhlásení.

Po tom, čo boli v októbri zverejnené odhalenia o zosnulom Savileovi, polícia začala vyšetrovanie okolo tohto moderátora a jeho prípadných komplicov. Zatiaľ vypočula päť ľudí, vrátane bývalého glam rockového speváka Garyho Glittera a komika Freddieho Starra, ale obaja odmietajú spáchanie trestných činov.

Zatknutie Halla nie je súčasťou tohto vyšetrovania, ale odhalenia o Savileovi spôsobili po celej Británii príval obviňujúcich hlásení na polícii.

Stanica BBC je kritizovaná za svoju reakcii na odhalenia okolo Savilea a mnohí tvrdia, že kryla obvinenia proti zosnulému moderátorovi BBC. To všetko viedlo minulý mesiac k odstúpeniu jej generálneho riaditeľa Georgea Entwistla.