Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Moderna a MSD informovali o vývoji novej vakcíny proti rakovine kože

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nová vakcína by mala vycvičiť imunitný systém pacienta tak, aby rozoznal a zameral sa na špecifické mutácie v tumore.

Cambridge 13. decembra (TASR) - Farmaceutické spoločnosti Moderna a MSD oznámili, že potenciálna vakcína proti rakovine kože, ktorú práve vyvíjajú s použitím rovnakej technológie ako v očkovacích látkach proti ochoreniu COVID-19, obstála v priebežnej klinickej štúdii. Hodnota akcií oboch firiem preto v utorok značne narástla. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Farmaceutické spoločnosti uviedli, že kombinácia vakcíny a imunoterapie Keytruda od MSD viedla k štatisticky významnému zvýšeniu šance na prežitie u pacientov s melanómom v treťom a štvrtom štádiu, ktorým tumor odstránili chirurgicky.

V priebežnej klinickej štúdii, na ktorej sa zúčastnilo 157 pacientov, túto kombináciu porovnávali s účinkom samotnej Keytrudy. Tí pacienti, ktorí dostali kombináciu vakcíny a imunoterapie, mali až o 44 percent nižšie riziko úmrtia či relapsu ochorenia.

MSD a Moderna začnú s treťou fázou klinických skúšok nového lieku na budúci rok. Je to spravidla posledná a najväčšia fáza, po ktorej dostanú úrady na kontrolu liečiv žiadosť o uvedenie lieku na trh.

Agentúra AP pripomína, že nová vakcína by mala vycvičiť imunitný systém pacienta tak, aby rozoznal a zameral sa na špecifické mutácie v tumore. Samotná imunoterapia Keytruda je zameraná na vyhľadávanie a boj proti nádorovým bunkám.