Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Moderna začala klinické skúšky posilňujúcej dávky vyvinutej na omikron

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Spoločnosť uviedla, že svoju posilňujúcu dávku špeciálne vyvinutú na omikron bude testovať na dospelých ľuďoch vo veku 18 rokov a starších.

Washington 27. januára (TASR) - Americká spoločnosť Moderna v stredu oznámila, že spustila ďalšiu fázu klinických skúšok posilňujúcej dávky vakcíny proti koronavírusu - špeciálne vyvinutej proti variantu omikron. Oznámenie prišlo deň po tom, čo aj konkurenčná spoločnosť Pfizer začala podobné skúšky, pripomenula tlačová agentúra Reuters.

Spoločnosť Moderna uviedla, že tretia dávka jej pôvodnej vakcíny proti koronavírusu - s nižším množstvom očkovacej látky - zvýšila množstvo protilátok neutralizujúce tento variant. Ich hladina klesla šesť mesiacov po podaní tejto posilňujúcej dávky.

Neutralizujúce protilátky však zostali detegovateľné u všetkých účastníkov štúdie, dodala Moderna.

Variant omikron v súčasnosti tvorí v USA 99,9 percenta prípadov nákazy koronavírusom, pripomína Reuters.

Americký Pfizer a jeho nemecká partnerská firma BioNTech začali v utorok klinické skúšky svojej novej verzie vakcíny, špeciálne prispôsobenej na variant omikron.

Na archívnej snímke sú vakcíny Pfizer-BioNTech COVID-19.
Foto: TASR/AP


Moderna uviedla, že svoju posilňujúcu dávku špeciálne vyvinutú na omikron bude testovať na dospelých ľuďoch vo veku 18 rokov a starších.

Túto novú posilňujúcu dávku bude Moderna testovať na jednotlivcoch, ktorí dostali iba dve základné dávky pôvodnej vakcíny od Moderny (mRNA-1273), a takisto na tých, ktorí dostali spomínané základné dávky a posilňujúcu dávku tej istej vakcíny.

Spoločnosť Moderna plánuje zapojiť do každej z oboch skupín štúdie približne po 300 účastníkov.

Tri štúdie, pod vedením amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), ukázali, že tretia dávka mRNA vakcíny, ako napríklad od Pfizeru a Moderny, je kľúčová v boji proti variantu omikron.

Niektoré krajiny už začali podávať ďalšiu posilňujúcu dávku existujúcich vakcín. Nedávna štúdia z Izraela však ukázala, že aj keď štvrtá dávka mRNA vakcíny zvyšuje množstvo protilátok, táto hodnota nie je dostatočná na to, aby zabránila nákaze omikronom.