Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Moldavská premiérka chce pre nedostatok plynu vyhlásiť výnimočný stav

Natalia Gavrilitová, archívne foto. Foto: TASR/AP

Podpredseda moldavského parlamentu Mihail Popšoi uviedol, že parlament o vyhlásení výnimočného stavu rozhodne ešte v piatok.

Kišiňov 22. októbra (TASR) – Moldavská premiérka Natalia Gavrilitová plánuje pre nedostatok zemného plynu v krajine v piatok požiadať parlament o vyhlásenie výnimočného stavu. Novinárom to oznámila samotná premiérka, informovali agentúra TASS a Reuters.

„Okamžite po tomto brífingu zasadne komisia pre výnimočné situácie, aby urobila rad rozhodnutí... Požiadam parlament aj vládu o vyhlásenie výnimočného stavu. Súčasné opatrenia na prekonanie (krízovej) situácie sú nedostatočné," uviedla Gavrilitová.

Podľa premiérky je v Moldavsku v súčasnosti „kritický" nedostatok zemného plynu. Dôvodom tejto krízy je fakt, že moldavská vláda sa nedokáže s ruským koncernom Gazprom dohodnúť na novej zmluve o dodávkach plynu.

„Včera sa v Moskve konalo nové kolo rokovaní. Dohoda o plyne s Gazpromom však nie je. Neexistuje ani istota, že k dohode dôjde... V Moldavskej republike sme zaznamenali deficit plynu v množstve okolo 16 miliónov kubických metrov, v októbri sa podarilo pokryť iba 67 percent dopytu po plyne," uviedla Gavrilitová. Zároveň vyhlásila, že Moldavsko chce pokračovať v rokovaniach s Gazpromom.

Podľa Gavrilitovej výnimočný stav umožní vláde obísť niektoré procedúry, ktoré vyžaduje zákon, a urýchliť nákup zemného plynu z alternatívnych zdrojov.

Podpredseda moldavského parlamentu Mihail Popšoi uviedol, že parlament o vyhlásení výnimočného stavu rozhodne ešte v piatok. Vládnuca strana Akcia a solidarita je však podľa neho pripravená podporiť žiadosť premiérky a zahlasuje za vyhlásenie výnimočného stavu.