Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Moldavská premiérka Gavrilitaová má obavy z možnej ruskej invázie

Na archívnej snímke Moldavská premiérka Natalia Gavrilitaová odpovedá na otázky novinárov pred stretnutím s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom na pôde rezortu diplomacie vo Washingtone v utorok 19. júla 2022. Foto: TASR/AP

Ruská invázia na Ukrajinu podľa premiérky neznepokojuje iba Moldavsko, ale všetky malé krajiny, ktoré sa spoliehajú na medzinárodné právo.

Kišiňov 26. júla (TASR) - Možnosť, že ruská armáda vpadne i na územie Moldavska je "stále hypotetickým scenárom", vyhlásila moldavská premiérka Natalia Gavrilitaová v rozhovore pre televíziu CNN. TASR správu prevzala z denníka The Guardian, ktorý o tom informoval v utorok.

"Samozrejme máme obavy. Je to riziko. Zatiaľ je to hypotetický scenár, no ak sa vojenské akcie posunú ďalej do juhozápadnej časti Ukrajiny a smerom k Odese, tak potom samozrejme budeme mať veľké obavy," uviedla Gavrilitaová.

Ruská invázia na Ukrajinu podľa premiérky neznepokojuje iba Moldavsko, ale všetky malé krajiny, ktoré sa spoliehajú na medzinárodné právo. "Ak nejaká krajina môže začať vojnu o zabratie územia bez akéhokoľvek ohľadu na medzinárodné právo, tak potom ... nie je v bezpečí nikto. Myslím si, že obavy má veľa krajín," povedala Gavrilitaová.

Zároveň upozornila na moldavskú "problematickú históriu v komplikovanom regióne“, pričom uviedla, že vojna na Ukrajine vážne poškodila aj miestnu ekonomiku. "Moldavsko je po Ukrajine vojnou ekonomicky najviac ovplyvnené. Už sme zaznamenali veľmi vysokú infláciu - v júni to bolo 32 percent," uviedla Gavrilitaová.

Moldavsko má spoločnú hranicu s Ukrajinou a nezávislým štátom sa stalo v roku 1991 po rozpade Sovietskeho zväzu. Krajina sa však nikdy nedokázala vymaniť spod vplyvu Ruska alebo si vybudovať vlastnú ekonomiku, píše spravodajský portál Politico.