Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Moldavská prezidentka:Budúcnosť Ukrajiny je vo veľkej európskej rodine

Moldavská prezidentka Maia Sanduová 15. júna 2022 v Kišiňove. Foto: TASR/AP

Z celého srdca želáme odvážnym Ukrajincom mier, slobodu a prosperitu a život podľa vlastných predstáv, uviedla Sanduová.

Kyjev 27. júna (TASR) - Moldavská prezident Maia Sanduová pricestovala v pondelok na Ukrajinu. Jej návšteva sa koná len pár dní po tom, ako bol Moldavsku a Ukrajine na summite EÚ v Bruseli udelený štatút kandidátskej krajiny.

Sanduovej návšteva sa uskutočňuje na pozvanie jej ukrajinského kolegu Volodymyra Zelenského a je jej prvá na Ukrajine od začiatku ruskej invázie.

Na svojom konte na sociálnej sieti Twitter Sanduová uviedla, že navštívila mestá Boroďanka, Buča a Irpiň v Kyjevskej oblasti, kde v prvých týždňoch invázie došlo k násilnostiam na civilistoch, v súvislosti s ktorými sa vyšetrujú podozrenia zo spáchania vojnových zločinov. Tieto činy boli odhalené začiatkom apríla, keď sa ruské jednotky z Kyjevskej oblasti stiahli.

"Rozsah násilia a ničenia, ktoré sme videli, sa nedá opísať slovami. Je to nepredstaviteľná tragédia. Z celého srdca želáme odvážnym Ukrajincom mier, slobodu a prosperitu a život podľa vlastných predstáv," napísala Sanduová. "Budúcnosť Ukrajiny je v slobodnom svete, vo veľkej európskej rodine," zdôraznila.

Pripomenula, že Moldavská republika odsúdila ruskú vojenskú agresiu proti Ukrajine od jej prvého dňa. Vyzýva tiež medzinárodné spoločenstvo, aby urobilo všetko pre obnovenie mieru a vyšetrilo a potrestalo zločiny spáchané v tomto konflikte.

Moldavská prezidentka má v programe aj stretnutie so Zelenským, po ktorom sa uskutoční ich spoločná tlačová konferencia.