Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Moldavsko musí posilniť svoju obranu, tvrdí poradca prezidentky

Moldavská prezidentka Maia Sanduová. Foto: TASR/AP

V moldavskom odštiepeneckom regióne Podnestersko sú rozmiestnení ruskí vojaci a krajina je tiež z veľkej časti závislá na ruských energiách.

Kišiňov 27. septembra (TASR) - Moldavsko sa už viac nemôže spoliehať na svoj neutrálny štatút a musí posilniť svoju obrannú vojenskú silu, uviedol v pondelok poradca prozápadnej moldavskej prezidentky Maie Sanduovej pre bezpečnosť Dorin Recean. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

"Moldavsko sa už viac nemôžu spoliehať výlučne len na nástroje zahraničnej politiky, medzi ktoré patrí jeho neutrálny štatút, aby zaistilo štátnu stabilitu," uviedol Recean.

"Moldavsko musí začať pracovať na zvýšení svojho obranného potenciálu... Úrady musia získať vedomú podporu občanov, ktorí by mali pochopiť, že je to rozhodujúce pre prežitie krajiny," dodal Recean. Zároveň vyzval na pridelenie financií pre túto záležitosť.

Bývalá krajina Sovietskeho zväzu Moldavsko je jednou z najchudobnejších európskych krajín, píše Reuters. Tento rok vyčlenila na výdavky spojené s obranou len niečo vyše jednej miliardy moldavských lei (asi 5,3 milióna eur), čo predstavuje len 0,45 percenta moldavského HDP.

Moldavsko požiadalo tento rok o členstvo v Európskej únii a ostro odsúdilo ruskú inváziu na Ukrajinu. V moldavskom odštiepeneckom regióne Podnestersko sú však rozmiestnení ruskí vojaci a krajina je tiež z veľkej časti závislá na ruských energiách.