Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Moldavsko počas júnového summitu uzavrie svoj vzdušný priestor

Ilustračné foto. Foto: TASR

Moldavsko očakáva na júnovom summite účasť približne 47 hláv štátov, vlád a európskych inštitúcií.

Kišiňov 4. mája (TASR) - Moldavsko uzavrie 1. júna - v čase konania summitu Európskeho politického spoločenstva (EPC), ktorého je hostiteľom - svoj vzdušný priestor pre civilné lietadlá. K takémuto opatreniu pristúpi Kišiňov z bezpečnostných dôvodov, oznámil vo štvrtok tamojší úrad civilného letectva. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

EPC tvorí 27 členských krajín Európskej únie a zvyšné európske štáty s výnimkou Ruska a Bieloruska. Moldavsko očakáva na júnovom summite účasť približne 47 hláv štátov, vlád a európskych inštitúcií. "V záujme zaistenia leteckej bezpečnosti budú nad celým vzdušným priestorom Moldavskej republiky zakázané lety všetkých civilných lietadiel," uviedol moldavský úrad civilného letectva.

Dodal, že moldavský vzdušný priestor bude takto uzavretý počas celého 1. júna a znovu sa otvorí 2. júna o 07.00 h ráno miestneho času (06.00 h SELČ). Ešte dlhšie má trvať zákaz týkajúci sa preletov dronov, ktorý začne platiť 31. mája, uvádza bez bližších podrobností Reuters.

Moldavsko leží medzi Rumunskom a Ukrajinou a žije v ňom početná ruská menšina. V posledných rokoch má 2,6-miliónová krajina prozápadnú orientáciu, čo Rusko kritizuje.

Kišiňov odsúdil ruskú inváziu na Ukrajinu a vlani spolu s Kyjevom požiadal o členstvo v EÚ. Moskvu zároveň už viackrát obvinil z plánovania násilného zvrhnutia vlády prostredníctvom sabotérov vydávajúcich sa za protivládnych demonštrantov.