Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Moldavsko zhabalo ruskému vicepremiérovi petíciu o Podnestersku

Dmitrij Rogozin Foto: TASR

Podnestersko sa odtrhlo od Moldavska v 90. rokov 20. storočia. Medzinárodné spoločenstvo však jeho nezávislosť neuznalo.

Kišiňov 11. mája (TASR) - Moldavské úrady dnes oznámili, že znemožnili podpredsedovi ruskej vlády Dmitrijovi Rogozinovi opustiť krajinu s petíciou vyzývajúcou Moskvu na uznanie separatistického regiónu Podnestersko.

Moldavské ministerstvo zahraničných vecí informovalo, že úrady zhabali Rogozinovi škatule s podpismi na letisku v Kišiňove.

Ruský vicepremiér navštívil moldavský separatistický región Podnestersko v piatok pri príležitosti osláv Dňa víťazstva nad fašizmom. Ponúkol podporu regiónu, kde pôsobí 1500 ruských vojakov, a kritizoval moldavskú vládu za snahu o užšie vzťahy s Európskou úniou.

Podnestersko sa odtrhlo od Moldavska v 90. rokov 20. storočia. Medzinárodné spoločenstvo však jeho nezávislosť neuznalo.

Agentúra AP uviedla, Rogozinovi pri sobotňajšom návrate do Moskvy neumožnilo Rumunsko vstup do svojho vzdušného priestoru. Ruský politik preto pohrozil, že nabudúce poletí bombardérom.