Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Moldavský parlament odsúdil ruskú inváziu na Ukrajinu

Vojaci na Kryme. Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa deklarácie sa ruská invázia začala už v roku 2014 obsadením ukrajinského polostrova Krym a zároveň žiada stiahnutie všetkých ruských vojakov z Ukrajiny.

Kišiňov 2. marca (TASR) - Moldavský parlament prijal vo štvrtok tesnou väčšinou deklaráciu odsudzujúcu ruskú inváziu na Ukrajinu, ktorá vyhrotila napätie vo vzťahoch Moskvy s Kišiňovom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Podľa deklarácie sa ruská invázia začala už v roku 2014 obsadením ukrajinského polostrova Krym a zároveň žiada stiahnutie všetkých ruských vojakov z Ukrajiny. V 101-člennom moldavskom parlamente za ňu hlasovala tesná väčšina - 55 poslancov.

Rusko podľa textu deklarácie vedie na Ukrajine nezákonnú, nevyprovokovanú a neopodstatnenú agresívnu vojnu, ktorou porušuje zásady medzinárodného práva. Opakuje tiež výzvy Kyjeva na zriadenie medzinárodného tribunálu, ktorý by stíhal vojnových zločinov. Moskva sa k deklarácii doteraz nevyjadrila.

Moldavsko s 2,6 miliónom obyvateľov leží medzi Rumunskom a Ukrajinou a žije v ňom početná ruská menšina. V posledných rokoch má prozápadnú orientáciu, čo Moskva kritizuje. Napätie medzi oboma krajinami ešte vzrástlo v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu.

Kišiňov tiež tvrdí, že Kremeľ sa snaží destabilizovať situáciu v tejto bývalej sovietskej republike. Rusko to popiera a naopak obviňuje Ukrajinu a ďalšie krajiny z podnecovania nestability v moldavskom separatistickom regióne Podnestersko.

Podnestersko (asi 17 percent moldavského územia) leží na hranici s Ukrajinou. V roku 1992 vyhlásilo nezávislosť, ktorú neuznal nijaký štát ani medzinárodná organizácia. V regióne žijú prevažne rusky hovoriaci obyvatelia a pôsobí tu približne 1500 ruských vojakov - oficiálne označovaných ako mierové jednotky.